брава на интериорна вратаИнтериорните врати могат да бъдат много разнообразни. Може би най-често срещаните продукти са с въртящи се копчета.

Избор на безшумни брави за интериорни врати

Вероятно всеки мечтае, къщата или апартамента му поне в определено време да се превърне в крепост на тишина и спокойствие. Никакво дрънчене, скърцане, чукане не трябва да отвлича вниманието от добра почивка преди предстоящия работен ден. Но какво да правите, когато вашата вътрешна врата постоянно ви притеснява с ненужно шумно отваряне и затваряне?

От една страна, изглежда е ясно, че металните части на патрона се разбиват един срещу друг и това е неизбежно да издава звук, но все пак, понякога ви се иска тишина! Водещи производители на заключващи устройства за интериорни врати се погрижиха за нуждите на хората по целия свят чрез изобретяването на добри тихи ключалки.

Защо вътрешното заключване на вратата шуми?

Абсолютното мнозинство на интериорните врати се затварят много силно, когато отваряте и затваряте вратата. Особено този звук може да дразни в условията на нощна тишина, когато някой, след като се събуди от домакинството, напусне стаята, за да отиде до банята. Разбира се, не можете да затръшвате вратата, но леко затваряте, спускате дръжката надолу, дърпате крилото на вратата, но кой ще го направи през нощта?

Дори и нова, правилно монтирана ключалка при отключване и заключване на вратата прави звук, какво можем да кажем за заключващи устройства, които са работили една година, шумът се чува във всички стаи.

Фиксиращи се заключващи елементи. Доста често срещан проблем, който може да бъде разпознат много лесно, просто като докоснете дръжката на заключващото устройство. Като я премествате, ще почувствате, че тя виси, създава неприятен звук, а когато отваряте и затваряте вратата, този звук се подобрява значително.

Прахът е запушен в заключващия механизъм. Доста неприятен проблем, който също предизвиква допълнителен шум, когато механизмът за заключване работи (скърцане, дрънкалка и др.). Освен това, ако има прекалено много прах и мръсотия и е компресиран в механизма, тогава болтът може да спре да влиза нормално в тялото на ключалката. Това ще причини вместо леко потъване в края на ключалката, когато вратата е затворена, биейки срещу другата страна, причинявайки много силен звук.

Гладкият вход и изход на напречната греда е снабден със специална пружина. Ако по някаква причина тя спре да функционира, вратата или спира напълно отварянето и затварянето, или ключалката продължава да работи, но го прави много по-силно.

При монтирането на крилото на вратата в кутията нямаше празнина, вратата най-накрая доведе малко и това, краят на ключалката стана по-близо до насрещната плоча. Никога не сме уморени да казваме, че монтирането на врати трябва да се извършва от хора, които знаят спецификата на такава инсталация. Ако инсталацията се извършва от аматьори, по-късно получава подобни проблеми, които професионалистите ще поправят.

Посочили сме далеч от пълния списък на причините за шумната работа на вътрешната ключалка на вратата. В зависимост от конструкцията на заключващото устройство, могат да съществуват други причини, като например повреда или дефект в предавката, изместване на елементите на заключващото устройство и други подобни.

Експертите казват, че дори обикновена ключалка може да бъде направена безшумна. От тази гледна точка, има няколко важни препоръки. Ако все още не сте инсталирали интериорната врата с ключалка, тогава, преди да поверите този бизнес на някого, попитайте за квалификацията на такива специалисти. Почистете механизма му от прах и мръсотия, смажете (ако е необходимо), затегнете крепежните елементи и проверете напредъка на всички движещи се части.

„Тихи“ ключалки на интериорни врати

В интернет, може да се намери информация за евтини китайски „тихи“ пластмасови брави. Рекламата  казва, че всички елементи на такива заключващи устройства са изработени от специална издръжлива пластмаса, която осигурява тиха работа на ключалката.