В зависимост от вида на механизма всички брави на вратите се делят на механични и електронни или магнитни. В рамките на всеки вид се разграничават различни модели: лост, цилиндър, диск (механични ключалки); електромагнитни, електромеханични, електрически удари (електрически ключалки).

Механичните брави са най-разпространените заключващи устройства, които могат да се монтират на външни или вътрешни врати от различни материали. Повечето механични брави са сложни системи за сигурност, но има и по-прости модели като безпилотни брави за врати. Такива брави са оборудвани само с един лост, така че са достатъчно лесни за отваряне.

Най-надеждните са бравите на вратите с лост, цилиндър и диск. Тайният механизъм на лостовите ключалки обикновено се състои от 2-6 лоста. Колкото по-голям е броят им, толкова по-надеждна е ключалката.По принцип лостовите брави са надеждни и здрави заключващи устройства. Размерите им обаче не позволяват да се монтират на тънки врати.

Друг вид механични брави са цилиндричните брави, при които секретният механизъм е затворен в специален цилиндър, който се вкарва във врезна брава. Вътре в този цилиндър има и няколко лостови пластини, които са направени под формата на щифтове. Следователно цилиндровите брави от този тип се наричат ​​щифтови брави.

Ако ключалката е сменена поради повреда на тайното устройство, тогава трябва да се смени само цилиндъра. Има балансирани цилиндрови брави, които могат да бъдат напълно автоматични или полуавтоматични. В тях, за да затворите ключалката, трябва да натиснете цилиндъра.

От една страна, автоматичните брави са удобни: лесно се затварят, като просто затръшнете вратата. Но може да се окажете в неприятна ситуация, когато затръшнатата врата остави собственика да стои пред нея без ключ.

Цилиндровите брави са оборудвани със специални защитни бронирани подложки, които са изработени от здрави материали, които не могат да се режат. В момента се произвеждат специални модели цилиндрични брави, в които освен щифтове има лостов затвор, който не позволява да се отвори ключалката. Комбинацията от лост и цилиндров механизъм в една брава е иновация, която подобрява технологичните характеристики на бравите от тази категория.

По външен вид дисковите брави наподобяват цилиндрови. При тях, за разлика от цилиндровите, тайният механизъм се състои от няколко диска, чийто ъгъл на въртене е фиксиран върху ключа. Отварянето на такава ключалка е много трудно. Освен това дисковите брави работят добре при ниски температури, лесно се справят с прах, мръсотия и влага.

Има няколко вида ключалки, които са комбинация от класически защитни механизми и нови модерни технологии. Това са например комбинирани брави. За да го отворите, просто трябва да наберете известен код и вратата ще се отвори автоматично. Кодът може да бъде цифров или гласов: Домофонни устройства, технологичен аналог на шпионките за врати. Те са много удобни, ако входът на къщата не е на улицата, а в двора. Когато чуете обаждането, можете да включите микрофона и да разберете кой е дошъл. Отвън вратата се отваря със специален магнитен ключ върху пластмасова основа.

Най-надеждната и удобна брава е магнитната, с ключ под формата на пластмасова карта. Просто трябва да го прекарате през пролуката между ключалката и магнитната кутия – и вратата се отваря. Такива брави са доста популярни в институциите, но те са не по-малко удобни у дома, тъй като са лесни за използване.