Всички входни и голяма част от интериорните врати са оборудвани с брави. Ефективната работа на заключващия механизъм е едно от задължителните изисквания за удобна и издръжлива работа на конструкцията на вратата. Това изисква редовна поддръжка на устройството, което включва частично или пълно разглобяване. Подобни действия трябва да се предприемат, ако се установи неизправност на механизма, както и ако някоя част се повреди. В такава ситуация собственикът е изправен пред въпроса как да разглоби ключалката, за да извърши необходимата работа.

Защо трябва да демонтирате ключалката?

Необходимостта от демонтаж и последващ монтаж на заключващото устройство възниква в няколко случая. Това включва:

  • попадане на мръсотия или прах във вътрешния механизъм на ключалката;
  • липса на смазване на движещи се части;
  • попадане на чужди предмети в устройството;
  • счупване на ключа, поставен в ключалката;
  • повреда на отделни части на устройството, които трябва да бъдат заменени.

Почистването и смазването на вътрешния механизъм на бравата се извършва не само при проблеми, но и като част от редовната поддръжка на устройството. Препоръчителната честота на такива събития е 1-2 пъти годишно, в зависимост от интензивността и условията на експлоатация на входа или вътрешната конструкция.

Важно! Навременната поддръжка може не само да спести скъпи ремонти, но и значително да удължи живота на ключалката на вратата.

Независимо от причината, поради която се извършва демонтажа на замъка, при извършването му се използват два подхода. Първият предвижда независими действия на собственика, а вторият – специалист ключар. Изборът между тях зависи от няколко фактора:

  1. Вид на заключващото устройство и клас на неговата взломоустойчивост. Демонтажът на продукти с високо ниво на секретност и допълнителни защитни фитинги е по-сложен и отнемащ време процес;
  2. Положението на крилото е както затворено, така и отворено. В първия случай е необходимо предварително отваряне на вратата, което изисква допълнително време и усилия;
  3. Собственикът на жилище, офис или друго функционално помещение разполага с необходимия инструмент и умения за работа с него;
  4. Неотложността на решаването на проблема. Ако не се бърза, собственикът има възможност да проучи въпроса и да се подготви за работа. В противен случай е препоръчително да се свържете с професионалист, който да предприеме необходимите действия своевременно.

Особености при извършване на работата

Правилният отговор на въпроса как да извадите ключалката от вратата и след това да я разглобите зависи преди всичко от конструктивните характеристики на заключващото устройство. Има следните видове брави:

    Сувалдни. Основната характеристика, която влияе върху демонтажа на продукта, е повишеното ниво на якост и устойчивост на механични натоварвания. Следователно задачата за разглобяване на лостовото устройство с желязната врата в затворено положение е особено трудна;

Цилиндър. Не по-малко популярна версия на заключващото устройство. Различава се както с компактни размери, така и с разнообразие от модели на пазара, от най-простите (копчета) до сложни продукти с висока степен на сигурност. За да разглобите такова устройство, трябва да знаете добре характеристиките на конкретен модел.

Важно – такива продукти имат способността да заменят ларвата, без да отстраняват кутията от вратата;

    Електромеханични, електронни и кодови. Те се използват за завършване на метална врата много по-рядко от първите два варианта. Техният дизайн е по-прост, което в повечето случаи ви позволява да премахнете механизма на вратата по-бързо.

От голямо значение за технологията на демонтиране на заключващото устройство е начинът на монтаж във вратата.