Според статистиката кражбите с взлом се считат за най-често срещаните от общия брой извършени престъпления. Ето защо не е изненадващо, че всеки собственик се опитва да защити дома си от влизане с взлом. През последните години най-ефективният и достъпен начин за защита е поставянето на входна метална врата. Но дори и най-издръжливата стоманена врата не гарантира подходяща сигурност, ако производителят не е използвал, устойчиви на взлом типове брави за врати. Нека да разберем какви видове ключалки са и кои от тях се считат за надеждни.

Принцип на подбор

Когато купувате ключалка на входната врата, се препоръчва да следвате следните правила:

  1. По-добре е да купите една добра брава, отколкото две брави за врати със съмнителна якост.
  2. Наличието на чифт висококачествени брави във вратата е много по-добро от едно заключващо устройство.
  3. Наличието на нискокачествена ключалка на вратата не е пречка за крадците.
  4. Най-добрият вариант е да монтирате различни видове брави (поне двата най-разпространени вида – цилиндър и нивелир).

Следвайки тези прости принципи, можете да изберете брави за входните врати, които ще направят дома ви непревземаем от влизане.

Видове

Ключалките на входните врати са разделени на два основни вида:

Надземни ключалки. Въпреки доста впечатляващия списък от предимства, този тип брави практически не се монтират на метални входни врати. Това се дължи на определени трудности, свързани не само с производството, но и с изпълнението. Една от причините, поради които производителите на метални конструкции за врати не инсталират надземни видове брави на своите продукти, е повишаването на цената на готовите продукти. Ето защо в повечето случаи на дървени врати или крила на врати в нежилищни помещения се монтират надземни брави.

Вградени брави. Ключалката е монтирана в крилото на вратата, което служи едновременно като заключване и защита. Не се вижда, както от външната страна на вратата, така и от вътрешната. Единствената видима част е лентата в края на вратите. В някои случаи вградената ключалка се монтира чрез поставяне в крилото на вратата, след което от края могат да се наблюдават само отворите на заключващите болтове.

По конструктивни характеристики всички видове ключалки за врати са разделени на три основни типа:

Лостови ключалки

Бравите от този тип с право се считат за най-надеждните, както по отношение на експлоатационните параметри, така и по отношение на устойчивостта на счупване. Този факт е признат от експерти и собственици на жилища.

Цилиндрични брави

Външно типовете цилиндрични ключалки изглеждат прости. Но простотата на дизайна, състоящ се от цилиндър, сърцевина и лостов механизъм, е измамна. Тези модели имат следните предимства:

  • трудността при избора на главен ключ за хакване;
  • компактен и лесен за носене в чанта или джоб ключове;
  • малки размери на самия продукт.

Цилиндричните брави с право са най-популярните на пазара. Тайната на всички цилиндрични брави е сглобена в сменяем възел със стандартизиран размер, така наречената ларва.

„Умни“ брави

Тези видове брави за врати се отличават с наличието не само на механичната част, но и на електронна част. Smartlock може да е както вдлъбнато, така и над главата. Принципът на работа на „умната“ ключалка е следният: преди да я отворите с обикновен ключ, ще трябва да наберете предварително зададен цифров код на клавиатурата.

Електронните брави, отварящи се чрез специална магнитна карта-ключ, станаха доста популярни.