1. Обхват на електронните брави

Електрическата брава традиционно се използва на входни врати (входни, и обикновени входни врати) на жилищни и офис сгради. Електронните брави с карти намират широко приложение в хотели, и офис помещения.

 1. Дизайн и устройство

Въпреки богатия избор на електрически ключалки, начинът им на работа и цялостният дизайн са идентични. Основните елементи, които са част от всяка електронна брава:

 • електронен блок – отговаря за съхраняването и четенето на информация, въз основа на която вратата се отваря със стандартен или друг тип ключ. Подава сигнал на електронния ключ, а той задейства заключващият механизъм;
 • електромеханична брава – обикновено в това качество се използва електромагнитен ригел. Осигурява напрежение за задействане на електромагнитна намотка, която прибира болта;
 • връщаща пружина – връща се в първоначалното си положение след работа на електронния блок и болта.
 1. Общият принцип на електронната брава

Всяка електронна брава работи от ел. мрежата. Това е основният проблем при ключалки от този тип – ако спре тока и има прекъсвания на мрежовите линии, може да има проблеми с отварянето на вратата или да не се отваря изобщо. Когато батерията в устройството е изтощена, се чува характерен сигнал, който уведомява собственика. Можете също така да програмирате системата да изпраща автоматично SMS до вашия смартфон.

 1. Безопасно ли е да се използва такава ключалка

Електронната ключалка на вратата принадлежи към категорията на най-надеждните, тъй като не използва обикновен ключ, за да я отвори, което не е проблем да загубите или откраднете. Вратата не може да бъде отключена с електронен главен ключ, но само специалист в тази област може да я разглоби напълно със специални инструменти. Повечето крадци заобикалят вратите с електронни брави, тъй като са истински проблем.

Например, заключване от комбиниран тип се състои от верига от елементи: ако се направи неуспешен опит за отваряне на първата ключалка, останалите автоматично ще бъдат блокирани, тъй като работят в една система. Ако се опитате да разбиете вратата, собственикът на ключалката ще получи известие на своя смартфон.

Монтаж

По мястото на монтажа електронните брави са разделени на врезни и надземни устройства, които се различават по начина на закрепване. И двата вида могат да осигурят висока надеждност и защита, но ключалката.

Цифров модел

Цифровият модел е особено популярен сред електронните брави – ключалката се отваря с карта, подобна на банковата (подобна технология се използва в хотели и заседателни зали). Информацията се чете от магнитна лента, което гарантира висока степен на сигурност и сигурност на данните.

Основните видове ключове за електронни брави:

 • ключ за таблет – използва се предимно за домофони и порти;
 • карта – използва се в хотели;
 • тъчпад;
 • биометрично устройство;
 • карта с микрочип.