Пол Хортън отговаря на пет въпроса, за да  даде представа за ежедневния  живот на професията ключар.

1.Каква е грешката в сигурността, която често срещате?

Хората често оставят ключове във вратите и прозорците, когато излязат и не осигуряват заключване, защото мислят, че „само за 10 минути излизам“. Това се случва ежеседмично, но винаги сме призовани да сменим ключалките, да осигурим домовете им и да им дадем съвет.

2.Защо избрахте да станете ключар?

Аз попаднах случайно. Търсех кола в специализирано списание и в задната част имаше фирми за продажба. Единият от тях беше ключарски бизнес, това ми стана любопитно, а по-късно стана мое хоби, почти пристрастеност. Вече се обучавах в машиностроенето и бях много сръчен и мисля, че тези два елемента ме направиха идеален кандидат за шлосер. Скоро хобито ми стана моя професия и шест години по-късно – през 2011 г. – започнах да работя в града. През 2015 г. направих компания. Обичам да работя като ключар, тъй като той се занимава с добри умения за решаване на проблеми при всякакви метеорологични условия, голямо търпение и изключителна психическа сръчност. Това е приятно, защото един ден можете да отрежете ключовете на ключалките, а на следващия да инсталирате Master Suite в офиса на фирмата, която се занимава с транзакции в рамките на няколко милиона паунда. Дните и работните места са разнообразни, което прави работата вълнуваща.

3. Какви са най-добрите и най-лошите части от работата?

Най-добрата част от работата е удовлетворението, което получавате – все още имам тръпка, когато избирам ключалката по същия начин, както направих, когато отворих първата си ключалка през 2004 г.! Също така е приятно, когато завършите работата си и клиента е доволен от работата ви.

Най-лошата част е – последствия от кражба с взлом, опустошението, което е останало след като някой е дошъл вкъщи, и е разбил дома ви. Семействата са съкрушени и често не искат да останат в домовете си.

4.Каква е най-странната работа, на която някога сте били извикани?

Най-странната работа – бях извика в имот, а човекът беше заключен, след като беше оставил ключовете вътре. Отворих вратата с голяма лекота, а човекът от благодарност ме покани в дома си. При влизането в дома му стана ясно, че човекът е бил колекционер на жаби. Той имаше всичко, от което можеш да се сетиш. Всичко с изображение или сдружение от жаби. Възглавници, списания, орнаменти, чаши, той дори имаше тениски с жаби.

5.Какъв би бил вашият най-добър съвет за сигурност?

Свържете се с одобрена ключарска филма и ги накарайте да извършат проучване за сигурността на вашия дом. Често това го извършват безплатно, без никакво задължение. Ключарят ще ви помогне да погледнете уязвимите области, за които може и да не мислите, като ви дава цялостно проучване, основано на техните знания и опит. Те могат да ви посъветват относно актуалните продукти на пазара, за да гарантират, че вашият дом, офис и земни вещи са в безопасност.