младост-3

Заключен съм от дома си. Какво да правя сега?

С натоварените ни ежедневни графици и честите разсейвания на ежедневието е лесно да правим често срещани грешки като да се заключим от собствените си домове. В крайна сметка сме хора.

Заключването от дома ви може да е леко неудобство, което води до, да речем, закъснение за работа. Въпреки това може да бъде много по-опасна ситуация, ако малки деца или домашни любимци са заключени вътре. Ако загубите ключовете си или ги заключите във вашия дом, не се паникьосвайте. Имате много други възможности за бързо и лесно връщане вътре, без да повредите имота си, като се опитате да нахлуете през прозорец или като счупите врата.

Вместо това не се паникьосвайте, запазете спокойствие и обмислете следните опции за безопасно връщане вътре.

Обадете се на приятел, съквартирант или член на семейството

Страхотна идея е да дадете на някой, на когото имате доверие, копие на вашия ключ за ситуации като тази. Дайте на доверен съсед копие от ключа на къщата си за съхранение. Не забравяйте да изберете някой, който е отговорен и обикновено е на разположение (не пътува често), за да помогне при спешни случаи.

Ако имате съквартирант, приятел или член на семейството, който има копие на вашия ключ, би трябвало лесно да им се обадите и да попитате дали могат да ви пуснат в къщата. Ако нямате достъп до телефона си, за да им се обадите, помолете да вземете от съсед или местен бизнес.

Намерете резервен ключ

Много хора крият резервни ключове за къщи около домовете си за ситуации като тези. Въпреки че не е добра идея да скривате ключа си в добре познати скривалища като изтривалка на вратата или под саксийно растение (вижте нашата статия за Общи провали на домашната сигурност за повече информация за това), има по-безопасни решения за сигурно скриване на ключове като външни сейфове за ключове, фалшиви камъни, предназначени да държат резервни ключове и други по-интелигентни алтернативи.