ключове

За мнозина проблемът е познат, когато ключът не влиза в ключалката или забива. В тази статия ще обясним защо това се случва, каква е причината за такава неизправност и как да се справим с нея.

Не е рядкост ключ, който не се вписва добре в ключалката. Въпреки факта, че ключът се поставя и изважда с усилие, той може да се върти добре в ключалката. Но няма нужда да си затваряте очите пред това. Ако оставите всичко както е, тогава ще дойде ден, когато заготовката ще се счупи вътре в ключалката и ще бъде невъзможно да се отвори вратата. Най-често тази ситуация се случва с брави от цилиндричен тип, чийто основен механизъм е ларвата.

Ключът не стои добре в ключалката на вратата.

Решение. Ключът може да влезе трудно в ключалката на вратата и да се задръсти по няколко причини.

  1. Заготовката на ключа е повредена или огъната.

Погледнете внимателно ключа. Има ли окривяване или износване? Ако има, поставете го на равна повърхност и го почукайте с чук, за да го изправите. Ако на ключа се виждат малки пукнатини, по-добре е да не го използвате – има голям риск да се счупи вътре в ключалката.

  1. В ларвата се вкарват чужди предмети: кибрит, клечка за зъби, лепило.

Погледнете в ключалката. Ако там има чужди предмети, опитайте се да ги премахнете с тънък проводник. След като ключалката се изчисти, ключалката трябва да работи отново. Ако ключалката е пълна с лепило, тя ще трябва да бъде заменена.

  1. В цилиндъра са се натрупали прах и мръсотия.

С течение на времето прахът се натрупва в ключалката и запушва тънките пружини, които са отговорни за движението на тайните щифтове. Ако един или повече от тези щифтове им е трудно да работят, тогава, когато поставите ключа в ларвата, той може да заседне.

Проблемът най-често се решава чрез почистване на отлаганията с препарат. Поставете ключа в ларвата и след това го издърпайте. Тези стъпки вече трябва да са лесни. След като извадите ключа, избършете мръсотията от него и го поставете отново в ключалката. Повторете тази процедура 4-5 пъти.

Важно! Не препоръчваме да използвате двигателно масло или хранително масло (слънчогледово, маслиново) за смазване и почистване на ларвите, ситуацията може да се влоши. Прахът ще се придържа към гъстото масло и ключалката накрая ще се провали.

  1. При рязането на ключа се е натрупала мръсотия

Почистете ключа от мръсотията с препарат и забършете с хартиена кърпа или кърпа. Ако нищо от горните не помогне, трябва да смените цилиндъра на ключалката с нов.