В описанията на цилиндровите механизми винаги се споменават активни или интерактивни елементи на ключа.

Какво представлява активният елемент на ключа?

Допълнителен подвижен елемент, поставен върху ключа, се нарича интерактивен или активен елемент. Взаимодействайки с ротора (въртящата част) на цилиндъра или ключалката, той увеличава цялостната устойчивост на цилиндъра от интелигентна кражба, без да се налага да се справя с тайната комбинация на ключа. Втората функция е да повиши нивото на защита от копиране на ключове.

Интерактивните елементи могат да имат различен вид-Abloy Protec 2 цилиндрови ключове използват активни елементи под формата на притисната подвижна топка, ключовете Mottura Champions C38 и C48 са оборудвани с колела в края на ключа, в Mul-T-Lock Interactive . Ключовете са направени под формата на подвижни елементи с размери няколко милиметра. Имайте предвид, че има и клавиши от тип лост с интерактивни елементи, най-известните без никакво преувеличение могат да се нарекат My Key ключове от Mottura.

keys-1 keys-2

Повишаване нивото на устойчивост

Когато ключът се вкара в цилиндъра, освен проверка на секретния ключ, се извършва допълнителна проверка – в ротора на механизма има система, която взаимодейства с активния елемент на ключа. Просто казано, цилиндърът разпознава своя ключ. Всеки производител има свой собствен метод на взаимодействие между цилиндъра и ключа, но същността е една и съща – ако няма движещ се елемент на ключа, цилиндърът няма да се отвори ДОРИ КОГАТО тайният разрез е в пълно съвпадение.

Очевидно е, че отварянето на цилиндър с главни ключове и други неразрушителни техники го извежда на ново ниво – крадецът ще трябва по някакъв начин да „заобиколи“ системата на разпознаване на активните елементи. Ето защо, не забравяйте за съществуването на защитни фитинги.

Повишаване нивото на защита от копиране на ключове

Всички ключове на повече или по-малко известен производител са защитени от копиране. Дублиращи се заготовки се предлагат от производителя само на сертифицирани сервизни центрове, дубликати могат да бъдат направени след представяне на пластмасовата карта на ключодържателя, включена в комплекта. Ако дубликат на обикновен ключ може да бъде направен независимо, например на 3D принтер, тогава наличието на интерактивен елемент ще направи това копие безполезно.

Може ли един цилиндър да бъде здрав без интерактивен елемент?

Може би. Има EVVA MCS с магнитно секретно кодиране, има Dom Diamant с единадесет дискови елемента с уникална форма, има GU BKS Janus-45 с 20 пина, разположени под различни ъгли. Тези механизми са толкова устойчиви на манипулации, че не са необходими допълнителни елементи. Единственият проблем е тяхната цена. Ако обърнем внимание на по-евтините, то Mottura Chamions PRO се откроява – италианците се отдръпнаха от използването на интерактивен елемент, вместо това въведоха система от допълнителни назъбени щифтове с различни форми. Механиката на цилиндъра стана по-опростена, механизмът стана много по-евтин, но издържа много добре на интелигентното отваряне – поради съотношението цена и устойчивост на взлом, моделът придоби популярност.

Нека обобщим. Наличието на активен елемент недвусмислено повишава устойчивостта на цилиндъра към всякакви манипулации и копиране на ключове. В повечето случаи цената на ядрата с активни елементи е доста висока – няма да намерите това решение в механизмите от по-ниския ценови сегмент. Изключение, може би, могат да се нарекат китайските цилиндри – много успешно копират технологии от други производители, понякога произвеждат доста прилични ядра. Засега без активни елементи, но изглежда, че е въпрос на време.