ключар в софияВъв всеки апартамент или къща са инсталирани врати – както вътрешни, така и входни. Те могат да разделят помещенията и да действат като ограничител на пространството. Често във вратата, независимо от предназначението им (интериор или вход), са изградени брави.

В интериорни врати бравите са възможно най-прости, а на входа може да бъдат доста сложни. Често вратите са оборудвани с автоматични ключалки, които са затворени, ако вратата е случайно затворена.

При това развитие много хора се паникьосват, без да знаят как да отворят заключващия механизъм и какво да правят като цяло. Ситуацията може да се спре и с друго решение, отколкото да се повреди вратата. Подобен проблем може да възникне, когато блокиращият механизъм се счупи.

Ние сме КЛЮЧАРИТЕ – денонощни ключари, които можем да решим Вашите проблеми, свързани с ключове и врати.

Трябва да съберете мислите си и да намерите друг начин да отключите вратата.

Причини, когато вратата не е отворена

Преди да се опитате да отворите вратата, трябва да разберете причината за повредата. Такива причини могат да бъдат много. Основните причини за невъзможността за отваряне на заключена врата са:

  • Прилепващ език;
  • Самата ключалка;
  • Оставяйки ключа в ключалката;
  • Оставяйки ключа зад вратата;
  • Счупване на ключа в ключалката.
  • За всеки от тези проблеми има решение.

Залепен езика на ключалката

Когато вътрешната врата се затръшне, една от възможните причини за това може да е задръстване на езика на ключалката.

 Как да отворите заседналата ключалка?

В този случай може да ви помогне редовна пластмасова карта  или някакъв нож. Ако няма такива предмети, всеки друг е подходящ – издръжлив и тънък.

Избраният елемент се натиска между платното и кутията на мястото, където се намира езикът. След това светлинните движения нагоре и надолу, наляво и надясно, трябва да действате върху заседналия механизъм. Ако тя се движи малко далеч, трябва да натиснете дръжката на вратата, за да я отворите. В повечето случаи ще се отвори вратата. Ако това не се случи, е необходимо да се опитате по-ефективен, но и по-опасен за вратата метод – използването на длето. Алгоритмът на действията е един и същ, трябва да се опитате да натиснете езика, като използвате повече груба сила.

На пазара има голямо разнообразие от врати, някои от които са оборудвани с щраквания. Ако вратата се затръшна заради ключалката, е необходимо да се опитате да завъртите дръжката в различни посоки. Ако това не работи, дръжката трябва да се разглоби за достъп до механизма. Като правило, можете да използвате отвертка, или друг подобен предмет (лъжица, нож, пила за нокти) за разглобяване.

Има случаи, когато вратите са снабдени с ключалка, която е ключ от вътрешната страна на ключалката. Такъв ключ може да бъде случайно натиснат, което би довело до невъзможност за отваряне на вратата отвън. Най-често срещаната ситуация е, че бутонът е бил затегнат, след което вратата е била затворена и в стаята нямаше никой.

В този случай вратата може да се отвори с помощта на специален отвор, предвиден в конструкцията на бравата. Тя е под дръжката. В дупката се вмъква тънък предмет (спица, пирон), след което заключващият механизъм се отпуска и механизмът се отключва.