door-keyСлед дълъг и изморителен ден се връщате отново вкъщи, откривате, че ключалката на вратата не се отваря. Такива ситуации възникват постоянно. В повече или по-малко големите населени места се появяват фирми, които са специалисти в отварянето на брави и техните услуги са постоянно търсени.

Защо ключалката не се отваря и какво да се предприеме в подобна ситуация, без да се включват експерти – професионалисти?

Какво може да се случи с ключалката, защо не се отваря?

Когато човек остане на улицата и се сблъска с проблема с разбиване на ключалката, това преди всичко му влияе на емоциите, започва да се тревожи. Започва да прилага усилие да обърне ключа в ключалката и по този начин често увеличава проблема.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите и да започнете да търсите причината. Ако заключването на вратата в един „красив момент“ отказва да работи, може да има много причини.

Повреден ключ. Много хора по някаква причина, под счупване на ключ, разбират деформация или сериозно увреждане на работната повърхност. Всъщност, най-честият проблем е отказ на клавишите, но това остава незабележимо за окото. Например, малък зъб на сувалден ключ отскочи и това води до момента, че ключът не само не се завърта в ключалката, но и се затваря плътно.

Повреден заключващ цилиндър. Ако ключалката се държи странно, а именно, цилиндърът със ключалката в центъра свободно се върти в различни посоки, докато напречните греди остават неподвижни.

Ключ блокиран в ключалката. Същността на повредата е проста, ключът се забива в ключалката, докато завъртането му или изваждането му не е възможно. Ключът може да се забие на половин оборот, или след първия оборот, блокирайки достъпа до заключващия механизъм.

Повреда на ключалката поради сериозно замърсяване на механизма. Ако ключалката се използва на открито или в силно замърсени зони, вероятно ключалката скоро ще се повреди поради факта, че втвърдените частици от замърсявания просто блокират работата на движещите се части на механизма.

Повреда на ключалката поради износване на работните части. Ключалката на предната врата не е нещо, което изисква сериозна грижа. Хората често забравят за ключалките, като ги приемат за даденост. И не е изненадващо, че след дълги години на употреба те се износват много и в един момент изненадват собственика в най-неподходящия момент.

Изброени са само няколко примера за често срещани причини за повредите при заключване, но в действителност има много такива. И ако вашето заключващо устройство има нестандартна конструкция, причините за повредата могат да бъдат нестандартни. Всяко заключване може да се повреди, дори напълно нова.