външна вратаЦелта на придобиването и инсталирането на заключването е да се гарантира собствената сигурност и неприкосновеността на дома на разумни пари. Изследването на предимствата и недостатъците на заключващите устройства ще гарантира успешен избор. Какво трябва да знаете за заключващите механизми, които се заключват, за да поставите вратата в конкретен случай.

Какво трябва да знаете за ключалките на вратата

Съвременните производители предлагат на купувача такъв голям избор от брави от различни видове, че не е трудно за неподготвения човек да се обърка. Преди да пристъпим към изучаването на заключващите механизми, желателно е да се откажем от остарели и ненадеждни. Това са катинари и ключалки. Първите са лесно пробивни, а вторият често се проваля поради липса на функционалност.

На преден план са продуктите, изработени от дълготрайни материали, използващи съвременни технологии. Такива брави са разделени на 2 вида:

  • Механични брави;
  • Устройства за входни врати.

Те също са разделени в 4 класа според степента на надеждност. Първият е най-уязвимите механизми, а на четвърто – устройствата, които са почти невъзможно да се счупят.

При избора на ключалка е важно да се има предвид теглото на вратата и степента на натоварване върху нея!

Сред ключалките на пазара са съвременните дизайнерски апарати и изпитани класически механизми. Препоръчително е да спрете и фокусирате върху продуктите на производители, които са се доказали като висококачествени продукти за дълго време.

Следната класификация е по-скоро условна, тъй като някои ключалки съчетават функции от няколко типа. Сред производителите на електронни или „умни“ брави, Samsung и Cisa излизат на преден план.

Електронни устройства

Ключалките от този тип са най-скъпите и най-надеждни. Високите технологии, прилагани в механизма, правят електронната брава почти неуязвима. Координацията на заключващото устройство се извършва от управляващия блок, който получава информация и изпраща сигнали за отваряне, затваряне или заключване на ключалката.

Източникът на информация е скенер, монтиран от външната страна на портата, инфрачервен или радиосигнален приемник. Заключването може да бъде конфигурирано за пръстови отпечатъци на собственика и членовете на семейството, ириса или лентата.

Радиоуправляеми устройства

Такава ключалка е оборудвана с дистанционно радиоуправление, което може да отвори вратата от разстояние.

Предимството на радиоуправляваните електронни ключалки на вратата е тяхната защита от влага и прах, устойчивост на ниски и високи температури. Недостатъците са трудността при инсталирането, конфигурирането и високата цена на продукта.

Устройството може да се управлява дистанционно отвътре. Можете да инсталирате комплект – видеодомофон с ключалка, която ви позволява да видите посетителя и да вземете решение за отваряне, без да напускате дома си.

Електронните брави са над главата и врязани, изборът се определя от характеристиките на материала, от който е направена портата. В случай на прекъсване на захранването, заключването се захранва от вградена батерия.

Електромагнитна брава

Заключващият магнитен механизъм на електромеханичната брава има устройство за пружиниране, което се задейства от конвенционален ключ в случай на проблеми с мрежовото напрежение. Това е важно предимство за патрона. Електромеханичната ключалка над главата или врътката може да издържи по-голямо физическо натоварване. Препоръчва се заключващото устройство да се използва като ключалка върху вградена врата от гофрирана или ламарина.