Смяна на „цилиндър за заключване“

„Ларвата на ключалката“ е неговата кодова част, която осигурява потайността на ключалката. На професионален език това е секретен цилиндричен механизъм. В определени случаи не се изисква смяна на цялата ключалка. Достатъчно е просто да поправите ключалката, като замените нейната „ларва“, което напълно ще възстанови работата на заключващото устройство. Като се има предвид, че има значителен брой видове цилиндрови брави, най-добре е да поверите работата по избора и подмяната на „цилиндъра за заключване“ на специалистите ключари.

Смяна на напречни греди и фиксиращи релси

Заключване на рейка и пиньон е заключващо устройство, което не е снабдено с никакъв защитен механизъм. Работата му се осъществява чрез заключване или отключване на пружинни релси (болтове) с определена форма. Счупването на този тип ключалка е износване на пружините или самите напречни греди. Без подробен преглед на ключалка от този тип от професионалист е невъзможно да се определи точната причина за нейната повреда и начина за нейното отстраняване.

Смазване на заключващия механизъм

Смазването на ключалката може да послужи като добра мярка за предотвратяване на работата на ключалката, което ще осигури дългосрочна работа на всяко заключващо устройство. В някои случаи обаче смазването на заключващия механизъм може да бъде и метод за ремонтно действие.

С каква цел е необходимо да се смазват механизмите за заключване?

Това е необходимо, за да се предпазят отделните елементи на ключалката от ръжда и корозия, както и да се предотврати триенето на частите на заключващия механизъм един срещу друг. За нормалната и издръжлива работа на всяко заключващо устройство е важно всичките му части да се плъзгат плавно и да не се трият. По този начин се препоръчва смазване на елементите на заключващото устройство, монтирано вътре в помещенията – веднъж годишно, на входните врати – много по-често, поне веднъж на 2-3 месеца.

Укрепване на конструкцията на ключалката

Работата при укрепване на структурата на ключалката не може да се установи при вида на ремонта, но целта е да се осигури функционалност на заключващото устройство и да се предотврати появата на механични повреди. Укрепването на конструкцията на ключалката се състои в монтиране на бронирани плочи, които осигуряват повишаване нивото на защита на ключалката при взлом. Броня плоча – платина, изработена от определен клас стомана, повишена твърдост, които най-често се монтират пред тялото на лостовите ключалки. Бронираната подложка на ключалката е защитен елемент, който в повечето случаи е предназначен да предпазва механизма на защитния цилиндър от механични повреди, като пробиване, избиване, счупване и др.