house-key

Всяко хакване на бравата на вратата оставя следи. И често това е много важно за да идентифицирате правилно, което ще определи не само как е станало влизането в помещенията, но в някои случаи ще позволи на собственика да се свърже със застрахователната компания, за да компенсира щетите (ако помещенията са били застраховани).

Заслужава да се отбележи, че следите от неразрешено влизане през входната врата са разделени на два вида:

 • Следи от хакване;
 • Следи от счупване.

Като се вземат предвид особеностите на проследяването, следите от хакване са разделени на няколко вида:

 • Налягане;
 • Триене;
 • Рязане.

Следи под налягане (механично въздействие) могат да се видят следи от тъп предмет. Тези следи остават след такива видове хакване като натискането на вратата (заключващи болтове), запушване на панела на вратата. Под въздействието на удара се създава видима вдлъбнатина. Ако силата на удара е толкова голяма, ще остане следа на бравата. Освен дупки и вдлъбнатини, ще останат следи по повърхността, които са се образували под въздействието на налягането със сила.

По повърхностните също може да намерите следи – като отпечатъци. Контактната повърхност на обекта, се определя от формата, размера и особеностите на релефа на следите от налягането, което от своя страна дава възможност за идентифициране на самия обект.

Анализирайки особеностите на местоположението на получените следи от хакерството, също така се определят нанесените удари, като по този начин се дава отговор на въпроса: коя страна на стоманената врата е била хакната: отвътре или отвън, тоест хакването е реално или поетапно.

Следи от триене се създават чрез плъзгане на инструмента при счупване по повърхността, без значителен натиск. Следите при триене често могат да бъдат открити заедно с други видове следи (например налягане), които са се образували, да речем, чрез натискане на вратата, счупване на бравата с помощта на ключове и др. Също така следи от триене могат да оставят острите ръбове на счупващи се инструменти (длето, отвертки и т.н.). Характерът на прилаганите следи от триене е пряко зависим от ъгъла, под който е извършено хакването. Като се има предвид стойността на този ъгъл (тоест той е остър или тъп), се определя вида от следата на триене:

 • Ако ъгълът е остър, тогава той е класифициран като следа при уплътнение;
 • Ако ъгълът е тъп, тогава той се класифицира като маркировка.

От обекта на счупване може да се остави следа от боя или мръсотия. Този вид следа се нарича намазка. При изследване на тези следи на триене (плъзгане) се определя методът на въздействие върху ключалката, установява се към коя група принадлежи ключът или главният ключ.

При рязане се оставят следи от режещите инструменти. Обикновено се използва брадва, за да се удари в пода или стената. Отварянето на вратата често е придружено от действия като пробиване или изсичане на цялата брава или отделните й части или механизми. По отношение на катинарите най-ефективното средство е да се отреже. Всеки инструмент има свой уникален характер на оставяне на следи, в зависимост от метода на въздействие върху защитната система:

 • Рендосване;
 • Пробиване;
 • Изсичане;

Чрез рязане може да се определи:

 • Въртене на свредлото и от коя страна е извършено пробиването;
 • Спецификации на режещия инструмент;

Следи от взлом

Този вид следи се образуват в ситуации, когато даден обект се раздели и преди появата му има цяла поредица от деформации под формата на срязване, усукване и др. Като се има предвид вида на деформация, следите от счупване са разделени на няколко вида:

 • Прекъсване;
 • Изместване;
 • Усукване.

Следите от разрушаване могат да се видят в онези ситуации, когато най-уязвимите (най-малко трайните) елементи на обект са били унищожени в процеса на счупване. Следите от счупване са последици от проникване през леки прегради (дъски, шперплат, гипсокартон).

Преместването и усукването при тях не е лесно да се видят следи, тъй като тези видове следи са компоненти на счупването.