door-keyВъв всички случаи необходимо ли е да смените ключалката на вратата?

Ако бравата на входната врата се провали и ремонтът се забави или изобщо не е възможен, ще настъпи безпокойство при всеки човек. Импулсивното решение на проблема диктува –  човека да се опитва да чука по вратата със сила, но цената ще бъде много по-голяма от разходите, които би трябвало да бъдат направени при правилното решаване на проблема.

Ето защо е много по-разумно да го обсъдите, още повече, че неуспешната брава не е толкова рядко подложена на ремонт или подмяна и целостта на самата врата не е засегната. Предварителната проверка на замъка често ви позволява да установите възникналата неизправност и това вече е на половината път за отстраняването му.

В случай на неуспешна дръжка на вратата, забит ключ, който отказва да се завърти в отвора на ключалката, всичко ще се свежда до обикновен ремонт. Може да включва подмяна на ларва, поправяне на дръжка на вратата, смазване на брава, подмяна на ключове или пробиване на част, която заключва механизма за заключване. Тези методи за коригиране на проблема са добри, защото изключват подмяната на ключалката и не засягат целостта на входната врата.

Какво трябва да направя, ако ключалката на вратата на входната метална врата все още трябва да бъде сменена?

Първо трябва да се свържете с опитен професионалист – ключар, за предпочитане с безупречна репутация. Той ще определи размера на щетите, ще оцени разходите за подмяна на ключалката и също така ще предложи различни решения за отстраняване на проблема. Важно е такъв професионалист – ключар да притежава необходимите инструменти, както и способността да се справя с тях.

По правило специалисти с необходимата квалификация могат да бъдат намерени във фирми, занимаващи се с продажба и монтаж на метални входни врати. Следователно, надеждно решение на проблема е да се обадите на ключаря от фирмата, която ви е продала и монтирала вратата, на която бравата на вратата се е провалила.

Какво трябва да търся при смяна на ключалката на входната врата?

Ако на металната входна врата е инсталирана вертикална блокировка на задвижването, тогава вратата ще трябва да бъде разглобена, за да я замените. Ако не е възможно да разглобите вратата, ремонтът може да се забави. Необходимо е да се създаде работно пространство с помощта на „шлайф“, за да се получи достъп до всички компоненти и устройства на ключалката. За щастие, външния вид на вратата след такъв ремонт може да бъде напълно възстановена.

Когато избирате замък, не забравяйте, че не всички те са взаимозаменяеми. Понякога един неуспешен замък трябва да бъде заменен с подобен модел.

Ако ключалката на вратата е заменена с друг модел, ще трябва да направите промени в дизайна на входната врата.

Необходимо е също така да изберете не по външния вид на ключалките, а върху способността им да изпълняват защитните си функции. Те от своя страна се определят от здравината на материалите, използвани при производството на брави, надеждността на дизайна и качеството на монтажа. Необходимо е също така замъкът да е подходящ и да се използва по предназначение.

Ако не забравите за изброените по-горе съвети, поправката или подмяната на ключалката на входната врата ще бъде осъществима задача.