Заключващите устройства от този тип могат да се монтират на всякакви врати: входни, интериорниидруги. Няма значение от какъв материал е направен блокът на вратата.

Поради редица причини дори тези подобрения се повреждат, което значително увеличава вероятността от кражби на лица, които проникват в помещенията или защитената зона. И често не само човешкият фактор е виновен.

Как работи електромагнитната брава?

За да се определи точно причината за проблема, изразяващ се в неправилна работа на продукта с електромагнит, е необходимо да се знае неговата структура и принцип на действие. Съвременните производители доставят на пазара модели на механизми, които се различават по:

  • форма и размери;
  • техническа характеристика;
  • метод на инсталиране;
  • принцип на действие и контрол.

Според принципа на функциониране те могат да бъдат задържащи и срязващи. Първите са инсталирани на места, където е необходима голяма производителност. Те осигуряват повърхностен монтаж навсякъде във вратата: отдолу, отстрани, отгоре. Най-рационалният е горният монтаж, тъй като тогава дизайнът не намалява размерите на вратата.

Моделите на срязване са по-надеждни. Системата работи на принципа на изместване на езика, който здраво задържа вратите в заключено положение в работно положение. Такава ключалка (по-точно нейният задвижващ механизъм) е монтиран върху платното. Не намалява размерите на отвора, има естетичен външен вид.

Според метода на управление се разграничават заключващи устройства с и без електроника. Първите са по-уязвими, тъй като съдържат магнитни контактни сензори и постоянни магнити.

В стандартната форма заключващата система с електромагнит:

Как работи електромагнитната брава?

Заключващ механизъм с ударник и свързващи проводници.

Контролер. Този елемент контролира всички останали компоненти.

Читец. Представен е под формата на кодов панел, който предава сигнал за отваряне на вратите към контролера, ако секретният код е въведен правилно. В зависимост от модела, ключовете могат да бъдат изработени под формата на ключодържател, карта или определена цифрова комбинация.

Комплект ключове с микрочип.

Бутон, позволяващ отваряне на вратата отвътре без ключ.

220V захранване или адаптер. Използва се за осигуряване на постоянна комуникация между елементите, отговорни за поддържането на вратата в затворено положение.

Важно! Съставът на електромагнитната заключваща система може да бъде разширен чрез включване на домофон, видеодомофон и автомат за затваряне, който осигурява плавно затваряне на вратата.

Как да увеличите периода на експлоатация?

Следните препоръки ще помогнат за удължаване на живота на заключващото устройство от електромагнитен тип:

Поставете го на места, където няма пряк контакт с влага.

За да намалите ударното натоварване, използвайте затварящо устройство за врата.

Най-малко веднъж на всеки 2 месеца проверявайте надеждността на закрепването на компонентите на устройството.

Веднъж на всеки шест месеца проверявайте целостта на компонентите, липсата на видими механични повреди и почиствайте елементите на системата от прах и мръсотия.

Важно! За да намалите разходите в случай на неизправност на електромагнитната брава, използвайте услугите на ключарските фирми. Разполагат с всичко необходимо за диагностика и ремонт, извършени с пълно запазване на външния вид и функционалността на вратата.