ключар в софияЕдно от най-лошите преживявания е кражбата на дома. Ако къщата ви е била разбита, това може да бъде огромно негативно усещане.

Какво трябва  да направите, ако това се случи с вас?

Преди да направите нещо, важно е да не влизате в дома си. За ваша собствена безопасност и за да не нарушавате местопрестъплението, стойте навън или отидете в къщата на съсед. Оттам можете да се обадите в полицията. Преди да пристигнат, важно е да не се докосвате до нищо.

Подайте полицейски доклад

Преди да направите нещо друго, обадете се в полицията. Избягвайте да влизате в къщата или да докосвате счупени стъкла или движещи се предмети, които междувременно могат да се използват като доказателство. Полицията ще инспектира имота за признаци на насилствено влизане, ще разговаря със съседи и други възможни свидетели и ще проверява къщата за пръстови отпечатъци. Полицейският доклад служи като писмен документ, че е извършено престъпление. След като сте подали доклад за кражба с взлом, поискайте копие от него. Полицейският доклад ще бъде полезен при вземането на застрахователна претенция. Посочете предметите, които са били откраднати или повредени

Минете през къщата, стая по стая и направете списък на всички неща, които липсват. Бъдете задълбочени и внимателно прегледайте всеки рафт и всякакви кутии за бижута или сейфове, които се намират в дома. Включете серийни номера и приблизителна стойност на тяхната стойност. Не забравяйте да проверите за липсващи елементи в гаража и липсващите ключове.

Проверете за видеонаблюдение

Ако вие или вашите съседи имате охранителни камери около дома и района, съберете видеозаписа от този ден. Споделете всеки видеоклип, който можете да съберете с разследващата полиция. Видеото за наблюдение, което улавя част от престъплението, също може да бъде полезно за вашата застрахователна претенция.

Съберете видео и снимки

Направете снимки и снимайте с видеокамера, докато вървите през ограбената къща. Те могат да се използват за документиране на местопрестъплението. Видеоклипове и снимки също служат като доказателство за имуществени щети и липсващи ценности.

Осигурете имота

След кражба с взлом собствениците на жилища се чувстват несигурни по отношение на собствеността си. Обикновено има счупени прозорци, повредени врати или принудителни брави. Важно е отново да се осигури дом за безопасността на всички, които живеят там, и останалите вещи. Професионалните фирми за ремонт обикновено предоставят услуги за спешна помощ и могат да ви помогнат да почистите и защитите прозорците, вратите и другите точки за достъп поне временно.

Променете ключалките и увеличете мерките за сигурност

Трябва да се свържете с професионалните ключари, за да смените ключалките възможно най-скоро. А надежден ключар трябва да предложи помощ на място дори извън работното време. Прекъсването на дома е силно послание, че е време да увеличите сигурността около вашия имот. Поискайте консултация с ключар и доставчик на жилищна охранителна система за съвет как да се справите със слабите места на къщата и да предотвратите кражба с взлом.