Как да извадите счупен ключ от ключалката?

Всяка неизправност на механизма на вратата може да причини много домашни неудобства. Особено когато става въпрос за заключващото устройство на входната врата – към апартамента, къщата или гаража. Често острието на ключа, счупено в ключалката, се превръща в голям проблем. Подобна неизправност е особено характерна за различните модели катинари, често монтирани на вратите на стопански постройки, и цилиндричните врезни брави, монтирани на входа на жилището.

И в двата случая е съвсем естествено собственика на жилището да иска бързо да възстанови функционалността на заключващия механизъм. За да направите това, е необходимо да вземете остатъка от ключа в кладенеца, без да повреждате ключалката и тапицерията на вратата по време на работа.

Какви могат да бъдат причините за повредата на ключа?

Когато решите как да извадите счупения ключ от цилиндър на ключалката, първата стъпка е да определите причината за неизправността. По правило проблемите за това заключващо устройство възникват в следните ситуации:

  • Липса на редовна поддръжка и смазване на устройството. В този случай острието може просто да се забие в дупката, без да се счупи. За да извадите ключа, често е достатъчно да смажете механизма;
  • Чужди предмети, като отломки или мръсотия, попадащи в заключващото устройство. Проблемът е почти същият като описания по-горе. Премахването му е свързано и с необходимостта от редовно (на всеки 9-12 месеца) смазване и почистване на ключалката;
  • Не е напълно вкаран ключа. В този случай ключалката просто не работи нормално. Прилага се прекомерна сила за отварянето или затварянето на вратата, което води до счупен ключ;
  • Използване на дубликати с ниско качество или неоригинален ключ;
  • Опити за отваряне на лошо функционираща ключалка с чужди инструменти;
  • Голямо износване на вътрешния механизъм, което води до заклинване на заключващия продукт;
  • Дефекти както в конструкцията на заключващото устройство, така и в самия ключ.

Важно! В повечето случаи проблемите в работата на заключващото устройство се увеличават постепенно. Най-лесният начин да предотвратите счупването на ключа директно в ключалката е бързо да реагирате на първите признаци на неизправност под формата на трудност при работа с механизма или външни звуци при завъртане с ключа.

Всяка от описаните ситуации може да доведе до неприятен изход, при който ключова частица остава в ключалката. За да възстановите работоспособността с минимални финансови загуби, трябва да го премахнете от ларвата на вашата ключалка възможно най-бързо.