Дали човекът, когото наричате истински ключар е точно такъв?
Нова епидемия се разпространява за фалшиви онлайн ключари, които изнудват пари от хора, които просто искат тази врата да се отключи – и не винаги са в най-добра позиция да преговарят.

Ето как работи измамата

Фирми  фантоми, създават стотици уеб сайтове, които не съществуват, понякога със снимки на складови помещения, които не съществуват, и подават локални малки обяви на Google. След като списъците са в системата, измамници ще привлекат хиляди фалшиви профили в Google, за да напишат фалшиви отзиви, като твърдят, че ключарят върши добра работа и е достъпен.

Когато ти, нищо неподозиращият клиент, осъзнаеш, че си се заключил в къщата или колата си и търсиш Google за близък ключар, резултатите, които се появяват в Google са и тези на фалшивите. Когато се обадите на изброения номер, обаждането ви се предава в център за обаждания, управляван от генератор, често извън страната. Лицето на другия край на линията ще ви цитира ниска цена и след това ще насочи заявката ви към подизпълнител във вашия район.

В някои случаи човекът, който пристига на вашата врата, няма да бъде истински ключар и може да реши проблема с пробиване на ключалката, която  да унищожи ключалката и да ви направи по-голяма сметка. Подизпълнителят може да каже, че работата е по-сложна от очакваното, често искайки три до 10 пъти повече пари от първоначалната прогноза, залагайки, че повечето хора просто ще платят сметката.

Защо Google не прави нещо за него?

Google има контрамерки за откриване на фалшиви обяви, но работата по измама на системата е толкова изгодна, че „водещите генератори“, които представляват местни ключари, могат да подадат нови фалшиви обяви по-бързо от старите, могат да бъдат изчистени, нови високотехнологични начини да измами гиганта за търсене.

Така че, най-добре е да сте нащрек.

Как да забележим измама с ключар

Ето някои признаци на измама, които трябва да имате предвид:

Когато се обадите, няма да говорите с ключар; ще получите диспечер, който отговаря на телефона с обща фраза като „услуга“ или „ключар“, но не и името на фирмата, която сте извикали, просто защото обажданията за стотици на фалшиви фирми и могат да бъдат насочени към един и същ център за обаждания. Попитайте коя е фирмата, за да сте сигурни.

Фалшивите ключари могат да обещаят 15-минутно време за реакция или нещо подобно, но може да отнеме 1 или 2 часа, докато работникът пристигне. Това е така, защото работникът не е толкова близо, колкото вписването в Google.

Превозното средство, използвано от фалшивия ключар, може да бъде немаркирана кола или ван, която няма постоянни маркировки върху него. Понякога автомобилът ще има магнитни знаци (които са по-лесни за смяна). Проверявайте за регистрационните табели извън държавата.
Фалшивият ключар обикновено няма да носи униформа. Той може да каже, че вашите ключалки са „търговски брави“ или „висококачествени ключалки“, твърдейки, че той не може да ги ремонтира, така че ключалките трябва да бъдат пробити, което ще я разруши.

Ще поиска много по-голяма сума от това, което сте посочили.

Всеки може да пробие ключалка, но се изисква умение, без да я повреди, нещо, което обикновено могат да направят истинските професионалисти.
Фалшив ключар може да настоява да плащате в брой. Ако е  измамник иска да избегне кредитни карти, защото може да бъде проследено.

Как да намерим истински ключар

Най-добрият начин да избегнете измама е да намерите истински ключар, преди да имате нужда от него. Отидете в истинско местоположение на магазина или попитайте приятелите си за препоръки. Добавете информацията за връзка към телефона си, в случай че някога се нуждаете от услугите си. Дори и да не можете да отидете лично, ако държите предупредителните знаци по-нагоре, обикновено можете да кажете, като говорите по телефона кой е истински професионалист и кой е фалшив.