брава

Почистете и смажете ключалките

Много хора не осъзнават, че ключалките на вратите трябва да се почистват и смазват редовно. Избършете ги с мокър парцал като част от редовната си почистваща процедура и добавете малко нежен сапун, ако е необходимо. Веднъж годишно или ако ключалката започва да залепва, напръскайте графитна смазка или суха смазка вътре в ключалката, след това преместете ключа няколко пъти вътре в ключалката, за да премахнете остатъците.

Специални брави като брави без ключ, електронни брави, биометрични брави и брави с висока степен на сигурност имат свои специални процедури за почистване. Не забравяйте да проверите ръководството на собственика или да се свържете с производителя, за да сте сигурни, че следвате правилните стъпки.

Направете свежи копия на ключовете

Когато инсталирате нова ключалка, оставете един от оригиналните ключове за копиране. Ключовете са склонни да се износват преди ключалките, което налага да се правят нови копия, направени от време на време. Въпреки това, когато ключът започва да се износва, неговата структура може да бъде нарушена. Ако направите копие на по-стар ключ, новото копие може да не работи както трябва. Винаги правете нови копия на ключове от оригиналния ключ, който сте заделили за тази цел.

Правилно подравнете вратите

Ако вратата ви не е подравнена, може да имате проблеми със заключването. В екстремни ситуации заключването може да не работи изобщо, но дори леки несъответствия, които е трудно да се видят, могат да причинят проблеми със заключването. В рамките на ключалката всяко разминаване се увеличава като изкривяване, натиск и евентуално механично изкривяване. С течение на времето ключалката може да спре да работи, дори ако разместването на вратата е малко.

Обърнете голямо внимание на пространството между вратата и нейната рамка. Тя трябва да бъде по-малка от 3 см и да е еднаква по целия периметър на вратата. Имайте предвид, че дървените врати са податливи на подуване и изкривяване, особено по време на горещо и влажно време. Ако вече не можете правилно да подравните вратата, може да е време да надстроите до нова врата.