професионален-ключар-софияВ допълнение към технологията за закрепване, заключващите устройства се класифицират и по тип заключващ механизъм, който може да се нарече ключов индикатор, влияещ на надеждността. Вградените, надземните и дори монтираните модификации могат да се различават по своята вътрешна структура, в зависимост от вградения механизъм.

Заключване на желязната врата

Болтови брави – ненадеждна защита

Заключващият механизъм е просто устройство, вътре в което има болт (релса) със зъби и жлебове. Включен е дълъг ключ с вдлъбнатини, които се поставят в ключалката. За разлика от други видове ключалки, където отключването става чрез завъртане, болтът се отваря чрез натискане на ключа в ключалката. В същото време в устройството се притиска пружина, а фиксиращата релса се придвижва отстрани.

Болтовият механизъм принадлежи към първия клас на безопасност, т.е. има ниски защитни свойства. Смята се, че тази брава може да бъде отворена с молив, така че не трябва да се използва за заключване помещения, където съхранявате  нещо ценно.

Видове цилиндрични брави и техните характеристики

Най-популярните цилиндрични ключалки включват: диск; ПИН; рамка. Устройството на дисковото заключване:

Вътре в патрона има специален цилиндър има дискове със свободно въртене един спрямо друг. Всеки диск има отвор, в който е поставен ключ, както и слот за специален балансов прът. Когато поставяте  ключа в патрона, дисковете се завъртат и жлебовете на всяка линия се подреждат в един ред, образувайки място за влизане на балансовия прът.

Цилиндърът се върти с дисковете и болтът се отваря. Ако се направи опит за отваряне на механизма с друг ключ, дисковете не се завъртат, а „жлебът“ за пръта не е оформен. Пръчката е притисната между дисковете и стената на цилиндъра, цилиндърът не се върти, отварянето не се получава. Колкото повече дискове в цилиндъра, толкова по-надеждно е устройството.

Дискови механизми 1-2 класа често се използват в интериорните врати, с по-висока степен на надеждност – в други помещения, но като правило те са допълнително устройство за защита. Компонентите на заключващия механизъм на щифтовата цилиндрична ключалка са пружиниращи щифтове, които са подравнени в правилната позиция чрез вмъкване на  ключа и позволява да се завърти. Pin-цилиндрична брава Pin-заключващ механизъм на ключалката English заключване на вратите – щифт с цилиндров механизъм, може да се монтира в метални и дървени врати, използва се като основна и допълнителна защита.

На пазара има много видове с различна степен на защита, като най-надеждни са тези, в които се използват няколко вида секретни механизми. Основният недостатък на цилиндровите механизми е възможността за унищожаване на механизма. Затова се препоръчва този тип ключалка да се монтира на входната врата, като се използва специална защита на цилиндъра (защитника). Предпазителят може да бъде положен или врязан.