kliuch-kliuchalkaВ зависимост от вида на механизма, всички брави на вратите са разделени на механични, електронни или магнитни. В рамките на всеки вид може да различите следните модели брави: механични брави; електромагнитни, електромеханични, електрически ключалки, електрически брави.

Механичните брави са най-често срещаните заключващи устройства, които могат да бъдат монтирани на външни или вътрешни врати. Има ги в голямо разнообразие и от различни материали. Повечето механични брави са сложни системи за сигурност, но има и прости модели, например брави за врати без лост. Такива брави са оборудвани само с един лост, така че се отварят доста лесно.

Най-надеждните са заключване с лост, цилиндър и дисковите врати. Тайният механизъм на бравите с лостове обикновено се състои от 2-6 лоста. Колкото по-голям е техният брой, толкова по-надеждна е ключалката: почти невъзможно е да се отвори нивото на ключалката от 4-6 ниво. Като цяло бравите са много надеждни и имат подсилени устройства на замъка. Но размерите им не позволяват да бъдат монтирани на тънки врати: нито една добра брава няма да спаси вратата дори и най-добрата, ако нейната структура е нарушена.

Друг вид механични брави са заключващия цилиндър, при които секретният механизъм е затворен в специален цилиндър, който се вкарва в ключалката. Вътре в такъв цилиндър има и няколко лоста, които са направени под формата на щифтове. Следователно, цилиндричните брави от този тип се наричат -щифтове. Ако ключалката трябва да бъде сменена поради повреда на тайното устройство, тогава няма нужда да купувате напълно нова брава: трябва само да замените основната част на ключалката – цилиндъра.

Друг вид цилиндрични брави са балансирани брави, които могат да бъдат напълно автоматични или полуавтоматични. Във втория случай, за да затворите ключалката, трябва да натиснете цилиндъра. От една страна, автоматичните брави са удобни: лесно се затварят, но може да се затръшнат зад вас. Много често хората се оказват пред затворена врата без ключове.

Бравите с цилиндър могат да се считат за надеждни брави, но те имат значителен недостатък. Такава брава може лесно да се отвори чрез срязване на цилиндъра. За да се предотврати извършването на кражби от натрапници бравите са оборудвани със специални защитни бронирани плочи, които са изработени от здрави материали, които не са изрязани. Освен това се произвеждат специални модели цилиндрични брави, в които освен щифтовете има лост затвор, който не позволява на главния ключ да отвори ключалката. Комбинацията от лост и цилиндров механизъм в една брава е иновация през последните години, която направи възможно подобряването на технологичните характеристики на бравите в тази категория.

Дисковите брави по външен вид наподобяват брави с цилиндър. Поради тази причина те често се наричат -цилиндрични брави, но това е погрешно, защото вместо щифтове, тайният механизъм на заключването на диска се състои от няколко диска, чийто ъгъл на въртене е фиксиран върху ключа. Не е възможно да отворите такава ключалка с помощта на главен ключ. В допълнение, дисковите ключалки работят добре при ниски температури, лесно се справят с прах, мръсотия и влага.

Ново поколение брави за врати са електронните брави, които могат да бъдат магнитни или електромеханични. Те са много по-ефективни от механичните брави, както да се определи къде се намира електронната ключалка от външната страна на вратата е много трудно. Електронните брави често се наричат – невидими брави: те се поставят вътре във вратата от страната на края и се управляват с помощта на дистанционното управление. Когато погледнете вратата, на която е инсталирана невидимата ключалка, получавате усещането, че въобще няма заключване в нея.