Ключалката на вратата заяжда – това е често срещано явление и много хора са се сблъсквали с нея. Проблемът трябва да бъде решен навреме, за да не се стигне до ситуация, в която вратата ще се затвори и няма да може да я отключите. Може сами да се справите с проблема, като използвате съветите по-долу или да се свържете с майсторите ключари.

Ключалката не се затваря от езика.

Причина. Отвора в рамката на вратата не съответства на размера на езика или се е изместила спрямо ключалката в резултат на свиване или изкривяване на вратата.

Решение. Намажете резето на ключалката с паста за зъби, затворете вратата. Следа от пастата ще покаже мястото, където езикът не попада в отвора на рамката на вратата. Необходимо е да се пробие дупката, като се фиксира върху следата от пастата за зъби.

Ключът се завърта трудно в ключалката.

Отваряйки или затваряйки вратата, трябва да я натиснете с рамо или с крак или да я издърпате към себе си. При широко отворена врата ключалката работи лесно.

Причина. Положението е същото като в примера по-горе, само че въпросът вече не е в езика, а в щифтовете (напречните греди) на ключалката, които се трият в ръбовете на отворите в касата на вратата.

Решение. Намажете краищата на напречниците с паста за зъби. Затворете вратата и се опитайте да затворите ключалката. На места, където напречните греди се трият или не влизат в отворите на реципрочната плоча, ще се виждат следи от паста за зъби.Според маркировките на касата на вратата пробийте отвори до желания размер.

Ключът не стои добре в ключалката.

Причина. Ларвата е запушена с прах.

Решение. Изсипете универсален почистващ препарат в ключалката, поставете ключа, раздвижете го напред-назад, след това извадете ключа и смажете отново с препарат.

Ключът заяжда при завъртане.

Причина. Ако ключът заяжда при завъртане, най-вероятно имате лошо направен дубликат или износен ключ.

Решение. Ако има клавиши, които работят добре, направете нови дубликати от тях.

Ключът прави само едно завъртане.

Причина. Счупен зъб на ключа.

Решение. Използвайте правилния ключ, ако е наличен. Направете копие от него.

 

Ключалката е нова но не работи

Причина. Неправилен монтаж, дефектен продукт.

Решение. Монтирайте ключалката според инструкциите или я сменете.

Как да удължим живота на ключалката на вратата?

– веднъж годишно избършете удължените болтове на ключалката, смажете ги със силикон или грес с пистолет и раздвижете ключа напред-назад;

– не използвайте заготовки за ключове с лошо качество;

– Не хлопай вратата. Вратата трябва да се затваря лесно, без допълнително усилие;

– уверете се, че ключалката работи лесно и няма задръствания.