apecsИзборът на входната врата включва много фактори, сред които е изборът на цилиндровия механизъм (ларва). Всеки елемент на вратата играе роля в общата схема на устойчивост срещу взлом, а цилиндърът е отговорен предимно за устояване на интелигентни методи при взлом. Всички цилиндри имат своя собствена ценова категория и ниво на защита, които обикновено са взаимосвързани – колкото по -висока е цената, толкова по -добър е цилиндърът във всички отношения.

Има голям брой производители, предлагащи различни разновидности. Общият брой модели е толкова голям, че неопитен човек не винаги му е лесно да направи своя избор, в резултат на което във форумите се задават въпроси коя ларва е най -добрата, кой цилиндър е най -надеждният, кое ядро ​​да изберем и т.н. и фактът, че всеки производител има както добри, така и неуспешни модели, за недостатъците на които продавачите упорито ще мълчат.

Като допълнение към нивото на защита, надеждността на цилиндъра е важна – има много модели, които са добри по отношение на устойчивост при взлом и цена, които изискват твърде честа рутинна поддръжка. Ясно е, че никой не върши такава работа и много скоро при работа на тези цилиндри се появяват различни проблеми.

Всички ларви без изключение са слабо устойчиви на удари – тежък чук с длето, чук и други подобни инструменти. Ето защо, ако имате нужда от наистина високо ниво на защита, тогава определено трябва да помислите за използването на защитни фитинги, независимо от цената на цилиндъра.

Защитата на тялото от пробиване се постига по традиционния начин – закалени щифтове, роторът е защитен от закалена топка и плочи от твърди сплави. Защитата срещу разкъсване, огъване и издърпване се осигурява от мощна вложка от неръждаема стомана, свързваща частите на цилиндъра. Силното въртене (сгъване) е напълно изключено – ударните плочи блокират ротора по цялата му дължина. Ключовете се произвеждат от собственика на ключарски сервиз.

Без съмнение има много други добри и надеждни личинки, от които да избирате. Това са преди всичко френските Vachette Radial NT / NT +, Mottura C48 (Италия), Janus 45 от групата компании на GU-BKS и Diamant от компанията DOM (и двете Германия), CISA RS-3 (Испания) и много други механизми. Това са цилиндри от най-висок клас, които осигуряват много високо ниво на устойчивост на манипулативно отваряне.

Работата им предполага някои трудности: първо, някои от тях са доста трудни за намиране и закупуване, и второ, ключовете се правят само в производствен завод. Следователно, ако загубите ключа, ще трябва да го изпратите на собственика, да изчакате няколко седмици (или дори месеци), докато фабриката изпрати новите дубликати – този подход е абсолютна гаранция за уникалността на ключа.