otvarqne-na-vrataПо някаква причина се смята, че можете напълно да защитите себе си и имуществото си само с мощна стоманена врата. Това е вярно, ако се вземе предвид още едно важно обстоятелство – надеждни ключалки.

Колкото и мощна да е една стоманена врата, тя няма да помогне с нищо, ако лесно се отваря. Следователно, когато избират конкретна опция в съответствие с техните цели, потребителите трябва да имат предвид наличието на надеждни заключващи механизми. Това е единственият начин да се гарантира пълна безопасност и сигурност на ценностите.

След провеждане на множество тестове и проучвания, експертите стигнаха до извода, че най-добрият вариант е, когато крилото на вратата има няколко вида брави. Всеки тип заключващ механизъм е добър по свой начин. Има обаче и недостатъци. И заедно устройствата осигуряват толкова висока степен на защита, че е много трудно да се отвори вратата. Това отнема много повече време, което нападателите не могат да си позволят. Следователно има шанс, когато са изправени пред подобни трудности, престъпниците да се оттеглят.

Напоследък модерните стоманени конструкции на вратите са оборудвани с лостови или цилиндрични брави. Това са отлични заключващи механизми, те работят особено добре по двойки. Ето защо се препоръчва оборудването на входната метална врата едновременно с два вида заключващи механизми – лост и цилиндър. Далеч не е лесно да разбиете такава врата.

Конструктивни характеристики на ключалката

Заключващият механизъм е много популярен и често срещан, често се монтира на стоманени входни врати. Устройството се нарича така поради факта, че се състои от лостове. Именно те гарантират тайната на механизма, те са плочи с канали. За да може ключалката да се отвори, когато ключът е поставен, всички лостове трябва да са в правилна позиция. Ако поне един елемент не съвпада, ключът няма да се завърти и ключалката няма да се отвори.

Заключващият механизъм на лоста работи по доста прост принцип. Когато ключът се постави в ключалката, жлебовете на повърхността му трябва да влизат в жлебовете на лостовете. След това, когато ключът се завърти, те ще заемат желаната позиция, напречните греди ще могат да се движат.

Единственото нещо, което не е много удобно, е, че ако ключът е изгубен или счупен, ключалката ще трябва да бъде напълно сменена. Заключващият механизъм може да се отвори, като се използва специален хакерски инструмент, особено ако не е монтирана цилиндрична ключалка за безопасност. Въпреки това, моделите все още се считат за едни от най-надеждните. Имат здрава конструкция, подсилена защита на корпуса от удари, без изпъкнали части, само ключалка.

Защо цилиндричните брави са популярни?

Работният елемент на устройствата е цилиндър. Не може да се завърти, ако в цилиндъра е поставен друг ключ. Ядрото действа като таен механизъм. В стандартен калъф е. Ако потребителят загуби ключа или му се случи друга неприятност, можете само да смените ключа. Благодарение на този нюанс устройствата са много популярни. Плюс към него и висока надеждност на заключващите механизми.

Те имат прост дизайн, но са много надеждни и чудесни за ежедневна употреба. Специалистите непрекъснато работят върху подобряването на моделите, повишавайки тяхната устойчивост на хакване. Потребителят може да избере подходящо ядро ​​от широка гама и да осигури прилична защита.

Що се отнася до недостатъците, тогава при грубо механично счупване продуктите може да не устоят. Достатъчно е нападателите да стигнат до цилиндъра и да го премахнат. Те могат да направят това чрез пробиване, просто да го избият. Днес производителите на заключващи устройства защитават цилиндъра с бронирани плочи. И от пробиване на ключалката, топките или плочите, изработени от издръжлива закалена стомана, са ефективни.

Затова не трябва да избирате между тези два модела. Необходимо е да се монтират и двата вида заключващи устройства и вратата много трудно ще се разбие. Дори ако престъпниците успеят да се справят с една ключалка, няма да имат достатъчно време да разбият втория механизъм. Ако не е възможно да се инсталират и двата вида заключващи устройства, тогава потребителят самостоятелно претегля предимствата и недостатъците на всеки модел и решава какво е най-добре да избере. За стоманени конструкции на входни врати тези заключващи устройства са най-добрият и подходящ вариант.