Всеки човек се стреми да защити домовете си и собствеността си от атаките на натрапниците, така че надеждните брави са толкова актуални и днес, както преди стотици години. Експертите препоръчват да се справят с този проблем в комплекса, т.е. надеждните врати трябва да защитават надеждна ключалка. Следователно качеството на вратата е важен фактор за неговата надеждност. В крайна сметка, просто дърво, и още повече от MDF не претендира да бъде силен, и китайските врати от тънък метал само създават външен вид на защита. Към днешна дата най-надеждните врати са изработени от стоманени продукти. Нека се опитаме да разберем кой замък е най-надежден. Всички съвременни брави са разделени в категории на устойчивост на напукване, има само 4.

Категории на надеждност

Трябва да се каже, че по принцип няма никакви заключващи устройства и независимо колко дизайнери не усложняват заключващите устройства, има и други специалисти, които могат да разрешат тези пъзели. На тази основа нивото на надеждност се определя от времето, което крадецът харчи за отваряне на ключалката и нивото на шума, произвеждан от това. Това означава, че колкото по-висока е степента на сложност, толкова повече време ще е необходимо за проникване в помещението и ще се генерира повече шум.

Първата и втората категория включват заключващи механизми, които могат да бъдат отворени за 5 минути или малко повече. Те се препоръчват да се монтират на интериорни врати или в помещения, които не са ценни.

Третата категория се характеризира с по-сложни механизми, които са податливи на крадци за 10 минути или повече. Възможно е тези устройства да се монтират на входните врати на апартаментите, които са под охрана, тъй като времето от пристигането на сигнала е съвсем достатъчно за пристигането на служителите от охранителната агенция.

Четвърта категория. Ключалките в тази категория отговарят на най-високите изисквания за сигурност, тъй като хакването ще отнеме повече от половин час и значителни усилия. Ето защо, такъв запек, монтиран на съвременни масивни метални врати, служи като сериозна пречка дори за професионален крак. Въпреки че експертите все още препоръчват сключване на споразумение с агенция за сигурност.

Видове брави на вратите

Съгласно метода на монтиране, ключалките са монтирани, вдлъбнати и над главата.

Обикновено не се използват в домове и апартаменти, защото без значение колко кодове ключалката не разполага с нея, лесно се борави с помощта на монтиране, подрязване на тръбата. Ето защо, тези механизми се използват за защита на комунални и помощни помещения, гаражи и навеси.

Над главата често се монтират дървени крила на вратата, а понякога и метални на закрито. Заключете ги с ключ отвън и въртящ се бутон отвътре.

Устройствата за заключване на мостове са най-търсени за метални конструкции на вратите, тъй като те са монтирани вътре в платното, което осигурява тяхната тайна на инсталацията, повишава сигурността и не разваля дизайна на вратата.

Видове брави на заключващия механизъм

Електронни брави. Те принадлежат към най-скъпата и защитена група, тъй като им липсва ключалка и използват като ключ магнитна карта, дистанционно управление или клавиатура.

Цилиндър. Днес тя заема водеща позиция в търсенето и популярността. Нейната причина е висока степен на секретност, лекота на замяна на тайния механизъм и неговите стандартни размери. Това, което прави възможно промяната на целия механизъм, когато се счупи ключалката, а само централната му част – ларвата. Обикновено водещите марки в производството на брави се придържат към евростандарта, така че заключващите цилиндри на една марка лесно се заменят с друг. Лекотата на подмяна е едновременно плюс и минус за дизайна, тъй като нападателят може също да го извади. За защита срещу отваряне и блъскане се използват бронирани плочи.

Механизмът на лоста се счита за най-силен, не може да бъде изваден и счупен, но в зависимост от броя на кодовите плочи е възможно да се отвори с главни ключове.