външна врата

Професионалистите, които знаят как да монтират вратите, разграничават няколко основни типа закрепване в отвора на стената:

  • Използване на дюбели, винтове;
  • Използване на метални ленти;
  • С помощта на полиуретанова пяна.

При първия метод кутията се монтира с помощта на клинове, след което е необходимо да закачите платното. Пропуските, образувани между стената и кутията, са плътно напълнени с полиуретанова пяна. Изсъхва напълно в рамките на 24 часа. Преди да поставите пяната, е задължително да инсталирате разделителна лента между рамката и вратата, за да се избегне деформация на кутията, когато пяната изсъхне и се разшири.

Вторият метод включва пробиване на дупки за винтове и дюбели в кутията. Основното предимство на метода е простотата и точността на контрола на положението на кутията. Съществува обаче и съществен недостатък, който е, че точките на закрепване все още ще бъдат видими. Дори ако ги скриете със специална капачки, това няма да бъде естетично. Можете, разбира се, първо да сложите груба рамка, но за тази цел е необходимо първоначално да се изчисли и да се остави допълнително пространство, в противен случай вратата значително ще намалее по размер.

За да не разваляте естетиката на предната част на кутията, препоръчително е да използвате метални ленти, които са прикрепени към продукта отвътре. Този метод на монтаж се препоръчва за фино довършване, тъй като дъските трябва да бъдат вкарани в стената. Можете да затворите отвора между стената и кутията с гореспоменатата пяна или циментов разтвор.

Пантите на вратите заслужават специално внимание. Ако те не са били монтирани по време на производството на вратата и кутията, ще трябва да го направите сами, но няма специални трудности при тази операция. Основното е правилно да съедините пантите на вратата върху кутията. Ако са монтирани три панти, тогава третата трябва да се монтира точно в средата между горните и долните.

Не забравяйте да проверите качеството на монтажа!

Дори й опитни майстори, които знаят как да монтират врати и брави, трябва да проверяват качеството. Всеки може да направи този вид тестване. За да направите това, трябва да обърнете внимание на някои аспекти:

Вратата трябва да е неподвижна, тоест не трябва да увисва, да няма луфт, независимо в каква позиция се намира.

Разстоянието между вратата и рамката от страната на пантите трябва да бъде такова, че да гарантира лесно отваряне и затваряне на вратата, независимо от нивото на влажност и температурата на въздуха в помещението. От противоположната страна пролуката трябва да бъде минимална, гарантираща плътно затваряне на вратата, но не позволяваща на вратата и рамката да се търкат една върху друга.

Лесен монтаж на ключалката

След като знаете как да монтирате врати, не е трудно да поставите и брави. Основното е да изберете правилния заключващ механизъм, който гарантира безопасността на вашия дом. Освен това трябва да се вземе предвид външният му вид, тъй като начинът, по който ще изглежда вратата, зависи пряко от това. Изборът на ключалката трябва да се извърши, като се вземе предвид посоката, в която се отваря новата врата, както и какви товари, включително атмосферни, ще трябва да издържи заключващият механизъм.