отключване на врата

Обковите за врати са незаменим атрибут, които се монтират както на входни, така и на вътрешни конструкции. Най-често тези продукти се изработват от следните материали:

  1. Месинг. Дръжките, изработени от тази сплав, се считат за най-надеждните. Издръжливи и надеждни. Тези дръжки изглеждат добре и имат дълъг експлоатационен живот.
  2. Метал (сплави от стомана, алуминий и други материали). Тези дръжки се отличават със своята устойчивост на износване и издръжливост.
  3. Стъкло и камък. В повечето случаи дръжките от тези материали се изработват по поръчка. Тези продукти се избират като допълнение към интериора.
  4. Пластмаса. Пластмасовите дръжки се монтират главно върху вътрешни конструкции. Различават се с ниска цена и кратък експлоатационен живот. Външният й вид бързо губи своята привлекателност. Когато купувате, внимателно проучете покритието.

Основни типове дръжки на вратите

Налягане. Те са изработени под формата на лост и въздействат върху езика чрез натискане на дръжката.

Въртяща се. Друго име на тези брави е копчета. Тези дръжки имат сферична форма и могат да се завъртат на лявата или дясната страна под определен ъгъл. Често се монтират във вътрешните помещения.

Стационарни. Монтират се върху интериорни платна като декоративен елемент, отколкото като функционален елемент. Обикновено те нямат връзка с компонентите на заключващия механизъм.

Как да разглобите дръжката на вратата сами

  1. Ако не можете да отворите дръжката на входната си врата, най-вероятно причината за тази неизправност се крие в повреда на самия заключващ механизъм. Трябва да използвате електрическа бормашина, за да пробиете повредената ключалка.

Как да отворя дръжката на вратата

  1. Когато не е възможно да отворите обковите на вътрешната врата поради повреда на езика, използвайте метална линийка, пластмасова карта или нож с тънко острие. Едно от тези устройства трябва да се постави в пролуката между вратата и рамката от страната, където се намира скосената част на езика. След това трябва да наклоните устройството към дръжката и да го натиснете навътре. Ако всичко е направено правилно, можете да усетите как се плъзга по скосената част. След това издърпайте платното към себе си, за да получите достъп до стаята.
  2. Има моменти, когато дръжката на вратите ви засяда поради повреден език при силно затръшване на вратата или механизмът вътре в кутията е повреден. След това ще трябва да премахнете счупените части от ключалката. Или използвайте по-радикален вариант – опитайте да изрежете езика.
  3. Ако заключващата дръжка с цилиндровия механизъм е заседнала, ще трябва да използвате агресивен метод. Вземете чук и избийте ларвата на заключващото устройство: нанесете силни удари, насочени в областта, където се намира ядрото.