mehanizamСигурността на вашия дом, лични вещи или работно пространство е важна задача, с която заключващите механизми могат да се справят.

Монтажът на безопасно заключване е оптимално решение за местата, изискващи повишени условия на сигурност. Основните предимства на такава брава включват – устойчивост на механични натоварвания и взлом.

Самият механизъм се намира или в рамката на вратата, или от вътрешната й страна – опитът да се повреди или отвори такава заключваща система често остава неуспешен за крадците.

Днес има няколко вида безопасни брави, основните са: ключ, код (механичен и електрически), биометричен.

Проектиране на безопасни брави с ключ

Безопасните брави най -често се основават на лостов механизъм, който гарантира сигурността на защитеното имущество. Дизайнът на такава безопасна ключалка е представен от няколко основни елемента:

  • Тяло – метална кутия, скриваща заключващия механизъм;
  • Ригел – осигурява директно заключване на вратата, на която се намира ключалката, представлява метална плоча (дръжка) с фиксиращи напречни греди;
  • Зъбен гребен – стоманена плоча, поставена от вътрешната страна на опашката, с помощта на нея ключът задейства напречните лостове в движение;
  • Стойка за болт – стърчащ елемент вътре в механизма, осигуряващ заключване на болта в определено положение;

Лостове – плочи с различни конфигурации, които съставляват кодовия елемент на ключалката; за да им се даде необходимото положение, ключът е снабден с определен набор от засечки и издатини.

Кодови механизми

Вторият най -популярен вид безопасни брави е комбинираният механизъм. Той може да бъде:

Механично – за да отворите ключалката, трябва да въведете специална кодова комбинация с помощта на въртяща се дръжка (циферблат);

Електронно – за да отключите такава ключалка, е необходимо също да въведете правилната последователност от знаци през клавиатурата или електрическия панел, свързан с летливо заключващо устройство.

Как работят биометричните брави

Биометричните заключващи механизми са най-модерният тип безопасни брави. Те, както и електронните, не е необходим ключ за отварянето им. Механизмът се основава на биометричен сензор, който сканира пръстов отпечатък и го сравнява с данните, които вече са налични в паметта на устройството. След успешна идентификация, скенерът изпраща сигнал до електронния процесор, който е отговорен за отключване или затваряне на ключалката.