door-seaЗа интериорните врати има доста много и всякакви панти – това е тяхната стандартна версия в различни интерпретации. Всички те имат своите предимства и в една или друга степен гарантират функционирането на интериорните врати.

Стандартни плоски панти за интериорни врати. Те представляват пластини, оборудвани с цилиндри, в които е поставена пръчка. Този тип могат да бъдат разделени на три групи – панти на врати отляво и отдясно, както и универсални, които могат да бъдат монтирани на всякакъв тип отваряне на вратата. Най-важният недостатък на този тип панти за интериорни врати е необходимостта от поставянето им в крилото на вратата и кутията – по принцип това не е проблем за професионалист, но за майстор-самоук това е много трудна  задача. Факт е, че без специално оборудване, можете да нараните вратата.

Друго нещо са фалшивите панти на вратите. Те са проектирани така, че да могат да бъдат инсталирани, без да се начукват в платното и кутията. Две от половините им, като че ли, се вмъкват, когато се затварят една в друга и заедно съставят пластина с дебелина 2 мм в затворено положение, което е съвсем нормално за пролуката между крилото на вратата и рамката на вратата. В повечето случаи тези панти също са универсални и са подходящи както за двете врати с ляв отвор и дясно отваряне.

Панти на скрити врати – особеност на тези продукти е, че пластините не се виждат от двете страни на вратата, когато са в затворено положение. Техният монтаж  също не става без процеса на поставяне – ще ви е необходимо не само да скриете тънката декоративна пластина, но и самия механизъм. Както в случая със стандартните продукти от този тип, е доста трудно да монтирате скрити панти за вътрешни врати без специализирано оборудване – имате нужда от ръчна фреза за дърво, в противен случай фурнирът или някое друго покритие на вратите ще се повреди.

Панти със затварящи устройства. Като правило, ако говорим за интериорни врати, те също се наричат ​​продукти за скрит монтаж – те се монтират както в края на крилото на вратата, така и в рамката на вратата. Отличителна черта на такива панти е, че след отваряне те се затварят автоматично. Някои опростени модели могат просто да забавят крилото на вратата в самата кутия, като по този начин предотвратяват силни удари, които не влияят на експлоатационния живот на интериорните врати.

Също така, има панти за интериорни врати, които са монтирани върху стъклени врати. Тяхната особеност е, че за тежки стъклени врати в повечето случаи се използват панти на пода, които представляват ос на въртене, върху която е монтирана стъклената врата. Често пантите за стъклени врати са монтирани по-близо до вратата – сами разбирате, че удрянето на такива врати ще доведе до тяхното счупване.