входна-вратаКогато възникне въпросът за монтиране на крилото на вратата към рамката, веднага възниква проблемът – кои панти да купите. На пазара такива крепежни елементи се представят в голям асортимент. Този хардуер за врати придава голямо значение. Неуспешно избраният хардуер може да причини изкривявания, увисване на конструкцията, поява на скърцания, в резултат на което външният вид на вратата също ще се влоши.

Когато избираме панта, първо трябва да решим кои панти да изберем, универсални или подвижни. Козирките се отличават с дизайнерските си характеристики.

Предимства и недостатъци на подвижните панти

Основното предимство на този хардуер е неговият разглобяем дизайн, тъй като крилото на вратата може да се сваля и окачва без да се разхлабва самата панта. Сенникът се състои от две еднакви стоманени плочи, свързани с прът. Той също така позволява на частите да се въртят. Ядрото е интегрално само с една карта с цикъл.

Монтирането е както следва: едната част на подвижното устройство е монтирана в края на вратата, а другата се завинтва към кутията. Тъй като монтирането на такива аксесоари изисква свързване, трябва да се извърши много внимателно. Необходимо е точно да изрежете мястото му. Без специални умения и подходящи ключарски инструменти е доста трудно да се направи точния монтаж за първи път.

Въпреки сложността на монтажа, разделеният хардуер ви позволява лесно да премахнете вратата за ремонт или реконструкция.

Разглобяемите панти са изработени от стомана и оборудвани с подвижни лагери, което значително увеличава експлоатационния живот. Дебелината им може да бъде 2,5 – 3 мм. Предлагат се и приставки с различни размери. За тежки врати се препоръчват по-дебели и по-големи панти.

Избирайки такива панти, обърнете внимание на коя страна се отваря вратата. Подвижните панти се предлагат за врати с ляв и десен отвор. За да определите коя панта ви трябва, просто си представете, че отваряте вратата към себе си. Ако аксесоарите са отдясно, трябва да си купите панти отдясно, ако вляво – ляво.

Обобщавайки, отбелязваме, че този хардуер е:

  • Практичен, улеснява свалянето на вратата;
  • Издръжлив и функционален, оборудван с лагер;
  • Благодарение на вложката придава на вратата естетичен вид;
  • Използва се за тежки крила на вратите;
  • Удобно е при омазняване.

Характеристики на универсални бримки

Основната им разлика е интегрален дизайн. Ако искате да премахнете вратата, трябва напълно да развиете пантите. Хардуерът се състои от две движещи се части с един централен вал; той позволява на картите да се въртят. Пръчката е закрепена със специални горни и долни капачки. Едната панта се завинтва към вратата с винтове, а другата към рамката на вратата. Предимството на универсалните панти е използването им както при затваряне на лявата врата, така и в дясната страна. Тихото и лесно отваряне, затваряне на вратите се осигурява от панти в лагерите.

Пантите от една част се предлагат от производителите в различни модификации и цветове. Универсалният хардуер е изработен от стомана. Дебелината и размерите на пантите се избират според теглото на крилото на вратата.

Разглобяемите и универсални модели имат своите предимства и недостатъци. Ако предпочитате често да пренареждате мебели, направете своя избор в полза на разделените панти. За да донесете извънгабаритни мебели, достатъчно е да повдигнете крилото на вратата, за да премахнете напълно вратата. Освен това е лесно да поставите платното на място.