vrataПодмяна, поставяне на брави или секрети трябва да се извърши при счупване, загуба на ключ или при опит за отваряне. В момента в България има огромен брой врати, монтирани през 90-те или началото на 2000-те години. В повечето случаи при производството на такива врати металът все още не е толкова слаб, но нещата при бравите са много по-лоши.

Специалистите ключари отбелязват, че повечето от тези врати са оборудвани с много модерни по това време брави с кръстообразен ключ. Такива брави са с така наречения „компютърен“ профил на ключа. В повечето случаи такива брави идват без бронирани плочи, което значително усложнява отварянето на ключалката.

Тази картина е типична за онова време – турски и китайски ключалки се издаваха за италиански и вратите с такива ключалки вървяха с гръм и трясък! Всъщност само блиндираните врати не могат да бъдат винени за тази ситуация, защото културата на производство на входни врати беше практически нулева, а в страната нямаше добри брави и хората не искаха да плащат повече за вратите.

Замяната и монтажа  на такива блиндирани врати с „италиански” брави беше заради увеличеният брой взломни кражби. А според статистиката на МВР именно вратите с такива брави са най-отваряни, защото дори ученик с отвертка и чук или клещи може да ги отвори. Приблизителното време за отваряне на врата с такива брави е около 2-3 минути при минимален опит.

Ако крадецът има опит в отварянето на такива врати, тогава времето за отваряне може да бъде намалено до 1 минута. Имайте предвид, че тези ключалки могат да се отварят с гореспоменатите инструменти абсолютно без шум. Ситуацията достигна точката, в която отварянето на метална врата с такива брави стана много по-лесно от стара дървена със стари съветски брави.

Днес, когато започва финансовата криза в страната, хората губят работата си, броят на кражбите с взлом се е увеличил значително и продължава да расте всеки ден, особено в апартаменти, където има врати с горепосочените брави. За щастие, днес има огромен избор от брави в страната и благодарение на доставчиците се внасят все повече наистина надеждни брави като: CISA, MOTTURA, MAUER, AZBE, GERDA, Mul-t-lock и др. Препоръчва се подмяна на старите брави с брави от горепосочените производители, като в този случай вероятността от взлом ще бъде значително намалена.