patron-za-kliuchalkaЦилиндърът на ключалката се сменя в няколко случая – когато се счупи, изглежда ненадежден или ключовете са изгубени. Няма смисъл от нов, можете просто да промените вътрешната му част. Освен това подмяната на сърцевината на ключалката отнема само 15-20 минути и не изисква специфични познания. Понякога обаче е невъзможно да се смени ларвата по обичайния начин. Това се случва, когато механизмът е счупен или ключът е заседнал. Трябва да използвате бормашина. След това цилиндърът излиза лесно.

Желателно е новата ларва да съответства на замъка не само по размер, но и по цвят. Добре е видимата му част да съответства на фурнира на вратата. Необходимо е също така да се определи как ще работят цилиндрите на ключалките. Цената на ларвата за замъка е не по -малко важна при избора. Не купувайте твърде евтини артикули. Те са лесни за повреда, изработени са от месинг и не са допълнени с устойчиви накладки. Най -добрият избор е цилиндър от същата марка като ключалката.

Как да сменим заключващ цилиндър?

Първо, трябва да се уверите, че можете сами да смените цилиндъра за заключване. Това е възможно, ако цилиндровият механизъм принадлежи към един от типовете: най -популярният и почти класически английски, все още има кръстосан ключ, с дисков механизъм или устройство „перфокарта“. Смяната на ключалки и ларви с различен дизайн е малко по -различна. Цилиндровите механизми се произвеждат в няколко версии:

  • Дръжката на ключа е най -удобната и популярна.
  • Ключ -ключ – използва се, когато вратата е заключена отвътре. Този дизайн е подходящ например за общ коридор за няколко апартамента.
  • Полуцилиндров-предназначен за нежилищни, помощни помещения.
  • Кръст ключ – механизъм с висока сигурност.

Традиционният английски цилиндър е най -достъпен и може да бъде отворен от крадци. В рамките на тази категория има цилиндри с устойчив на подправяне карбиден прът. Но те леко увеличават степента на надеждност на ключалката. Секретността се увеличава с порядък от ларвите с контрипини. Такъв заключващ цилиндър може да се отвори само чрез пробиване с диамантена бормашина. Вярно е, че щифтовете на механизма имат малък ход. Дизайнът се изпълнява възможно най -точно, поради което става по -чувствителен към замърсявания.

Цилиндрите с дисков механизъм се използват за заключване отгоре. Ключовете им са почти невъзможни да се счупят. Прикрепен е надлъжно. Каишката на затвора се завърта през свободно окачена ламела. Преди да смените ядрото в ключалката на диска, трябва да свалите кутията и да развиете фиксиращите винтове. След тези манипулации ларвата лесно излиза. От външната страна на вратата цилиндърът на бравата се отстранява с лост или щипка със заострен край.