Стандартните механични брави се отварят само с конвенционален ключ, електронните могат да се отварят и дистанционно, в резултат на натискане на специален бутон, с помощта на кодов панел, контролер на системата за контрол на достъпа, ключодържател, контактен ключ. Външно дизайнът на електромагнитните и електромеханичните брави е доста прост, но добре обмисленото вътрешно оборудване му позволява да издържа на огромни натоварвания – десетки хиляди цикли на отваряне и затваряне. Друг плюс на инсталирането на съвременни модели брави е възможността за организиране на достъп до помещенията за определен кръг от хора.

Всеки тип брава има своите предимства, които се осигуряват от специфична система за управление:

  • радиоконтролерните брави са оборудвани със специализирани ключодържатели, работят чрез Bluetooth и на Wi-Fi честоти, управляват се от смартфон или таблет на всяко разстояние;
  • системите за кодово набиране са оборудвани с панели, предназначени за въвеждане на определена комбинация – даден код;
  • контактните ключове отговарят на определен брой ключодържатели или пластмасови карти с магнитна лента;
  • Контролерите за безконтактни ключове са съвместими с радиокарти и работят дистанционно (оптималното разстояние от четеца е 5-10 см).
  • За някои обекти брави с контактни ключове са по-подходящи, в други е по-рационално да се инсталират безконтактни устройства, но тук е важно да се вземе предвид принципът на работа на заключващия механизъм.

Избор на електронни брави според принципа на действие

В момента има най-малко 10 вида брави, които имат различен принцип на работа.

  1. Електрическа болтова брава

Външно този тип брава прилича на механично болтово устройство, но има електромагнитно задвижване на болта, а някои модели са оборудвани с вграден пружинен механизъм за автоматично отваряне и затваряне на вратата. Допълнителен елемент е електрически блокиращ механизъм със специални механични компоненти.

ПРЕДИМСТВА: висока надеждност, лесна инсталация и лесна конфигурация.

МИНУСИ: блокиране на устройството при липса на захранване, необходимост от редовна поддръжка, подмяна на възвратни пружини и смазване на движещи се части, а това са финансови разходи.

  1. Електрически мотор или соленоидна ключалка

В този случай компактен електродвигател е отговорен за преместването на заключващия механизъм, а механичната сила се извършва от червячна предавка. Всички компоненти са включени в един контролен блок, управлението се извършва с помощта на ключодържател или клавиатура.

ПЛЮСИ: минимална консумация на енергия, дългосрочна работа с пръстови батерии без подмяна или допълнително зареждане.

МИНУСИ: Кодираните клавиатури са склонни да се повредят с течение на времето, поради окисляването на контактните пластини, може да няма контакт или изкривяване на сигнала, поради което е необходимо редовно обслужване.

  1. Електромеханична брава

Това устройство има функция за магнитно заключване, включва електрически мотор и класическа ключалка. Можете да отворите вратата както с механичен ключ, така и с електронен. Препоръчително е да се използва в комбинация с механична брава.

ПРЕДИМСТВА: дистанционно отваряне на вратата, надеждност на дизайна.

МИНУСИ: необходимостта от редовна поддръжка, появата на повреди поради прекъсване на захранването или прегряване на отделни елементи.

  1. Секретна ключалка

Вратата се отваря само след въвеждане на определен код. Пакетът включва заключващо устройство и специален панел за набиране на кода.

ПРЕДИМСТВА: направени от издръжливи материали, без триещи се части, минимални рискове от хакване, тъй като нападателите ще трябва да вземат една от милиарди комбинации, но все пак се препоръчва да променяте кода на всеки шест месеца или година.

МИНУСИ: поради окисляването на контактните пластини, понякога бутоните на дигиталното дистанционно се задействат погрешно, поради което е необходимо редовно обслужване, а също така могат да възникнат проблеми поради износени бутони.

  1. Секретна ключалка

Защитена брава на две нива с възможност за отваряне на вратата с механичен ключ и пластмасова карта, което гарантира висока надеждност на работа.

ПЛЮСОВЕ: наличие на една или две ключалка със защита срещу отваряне с главни ключове и други механични средства, използване на ключ и карта.

МИНУСИ: ако един елемент се повреди, често се налага смяна на цялото устройство.