Сейфовете са метални шкафове, в които се съхраняват пари, важни документи и бижута. Освен това, според изискванията на руското законодателство, ловни пушки, травматични пистолети, както и други огнестрелни и холодни оръжия също трябва да се съхраняват на склад.

Най-популярният вариант за безопасни шкафове са моделите със секретна ключалка. Те са по-сигурни, тъй като нямат ключалка, през която крадците да стигнат до механизма на секретност. В същото време дори най-простите устройства включват голям брой тайни комбинации, което почти напълно изключва отварянето чрез избор на код.

Как работи сейфът

За да разберете как да промените паролата на сейф, препоръчително е първо да разберете как работи кодовата ключалка.

Такава брава се състои от две основни части – въртящо се копче с цифри и скала, както и самия заключващ механизъм. Въртящата се дръжка е здраво свързана с оста, в другия край на която е поставен задвижващият диск. Той осигурява движението на болта, а също така завърта един от дисковете на механизма за секретност, който хваща следващия диск и т.н. Дръжката трябва да се върти последователно, първо по посока на часовниковата стрелка, а след това обратно на часовниковата стрелка. Необходимо е да зададете правилно кода при всяко завъртане. Само в този случай всички дискове на механизма за секретност ще се подредят в правилната последователност и ще позволят отварянето на резето на ключалката.

Недостатъкът на този тип заключващи устройства е сложността на работа – за да въведете кода от хранилището, трябва да отделите много време. Освен това не всички модели ви позволяват да препрограмирате ключалката. Много сейфове имат фиксирана тайна комбинация, която е зададена от производителя. Ако такъв код стане известен за неподходящите хора, сейфа вече няма да осигурява надеждна защита на съдържанието. В такива случаи могат да помогнат само опитни специалисти от ключарска фирма, които ще извършат пълна подмяна на заключващото устройство.

При тези сейфове липсват електронни брави. Те работят под управлението на микропроцесор и ви позволяват да въведете секретна комбинация с помощта на обикновени ключове, което отнема само няколко секунди. В същото време промяната на паролата на електронните брави е доста проста, което значително повишава устойчивостта на взлом на конструкцията. Почти единствената отрицателна страна на тези заключващи устройства може да се счита за нестабилност – те изискват редовна смяна на батерията, в противен случай сейфът може да бъде напълно блокиран.

Защо може да се наложи да промените паролата си?

Всички производители на сейфове препоръчват периодична промяна на секретната комбинация, за да се намали рискът от неоторизиран достъп. Също така се препоръчва тази процедура да се извърши в следните случаи:

  • Ако има подозрение, че някой външни лица може да разберат паролата.
  • Ако сейфът се намира в хотел или апартамент под наем. В такива ситуации се препоръчва промяна на кода след напускане на всеки гост.
  • След закупуване на нов сейф, ако ви е трудно да запомните основната секретна комбинация или ако искате да направите паролата по-запомняща се.