Рано или късно повечето от нас се сблъскват с услугите на ключаря.

Случайно счупване на ключа в ключалката, загубата му или за изработване на дубликат на желания ключ.

Поради тези причини тази услуга – изработване дубликат на ключове заема по-голямата част от работата на ключаря.

Но как се прави дубликат на ключ?

Въведение

Дубликати на ключове се изработват със специални, прецизни машини. Най-често срещано дублиране са: ключове за кола, ключове на ключалки на входната врата, главни ключове, специализирани ключове, електронни ключове и редица други.

В зависимост от уменията, опита и, разбира се, бюджета на избрания от вас майстор на ключове, методът, който той използва, ще бъде: ръчен, лазерен, полуавтоматичен или кодиран.

За да се направи дублиран ключ, се използва празен ключ със същата форма като оригиналния ключ: машината – независимо от метода – ще отсече всички ненужни, като повтаря напълно формата, издатините и каналите на оригиналния ключ.

За да създаде дублиращ се ключ за ключалката, ключарят използва местоположението на щифтовете в цилиндъра на ключалката, за да пресъздаде местоположението им върху празното място.

Нека разгледаме отблизо популярните копирни машини и методите на работа:

Ръчен метод

Този метод се използва изключително рядко и ви позволява да дублирате плосък ключ за английски тип заключване. За да направите това, оригиналният ключ се затяга в тиска заедно с детайла и внимателно се шлайфа във формата на оригиналния ключ. Този метод отнема много време и е доста опасен, тъй като оригиналният ключ може да бъде повреден. Но при липса на други опции или невъзможност за използването им, този метод е решение.

Полуавтоматичен метод

Копирните фрезови машини значително улесняват и ускоряват процеса на изработване на дублиращият се ключ. Техният принцип е да държат оригиналния ключ и празния ключ в тиска, разположени един до друг.

Достатъчно е ключарят да задейства машината и да повтори контурите на ключа по фиксираната траектория.

Лазерен метод

Работата на лазерните машини са подобни на описаните по-горе, само че те не използват фреза, а лазер, който им позволява да се справят по-добре със създаването на канали по повърхността на заготовката на ключа. Най-напредналите ключари използват този метод.

Кодиран метод

При този метод се използват определени кодове за прилагане на точния шаблон: такива кодове или комбинации се въвеждат ръчно или с помощта на електронна карта, съдържаща всички части. Методът изисква въвеждане на данни от главния ключ.

В работилниците на фирма „Ключарите“ предлагаме услуги за производство на дублиращи се ключове за битови брави, дублиращи се ключове за домофони, дублиращи се ключове за автомобилни чипове както по ключ, така и по ключалка. Ние работим денонощно за Вас 7 дни в седмицата.