инсталиране на ключалка

За да демонтирате ключалка лост и да я смените, трябва да извършите определени манипулации:

 1. Развийте фиксиращите болтове от предната страна на крилото на вратата. Най-често това е единственият монтаж, който държи ключалката с лост във вратата.
 2. Демонтирайте декоративните подложки на ключалката от двете страни на вратата, ако има такива. Най-често облицовката е прикрепена към нитове, които просто трябва да пробиете.
 3. Изберете подобен заключващ механизъм, подходящ като размери и ниво на секретност на стария модел.
 4. Ако новата ключалка на вратата е малко по-голяма от предишната, е необходимо да се промени монтажният джоб на крилото на вратата, за да побере удобно заключващото устройство в него. Използвайте нож и разширете отвора на джоба до необходимия размер.
 5. Поставете ключалката на вратата в крилото и проверете нивото на ключалката. Ключът трябва да бъде свободно поставен в ключалката от двете страни на вратата.
 6. Закрепете ключалката към вратата с монтажни нитове.
 7. Необходимо е да се монтира нова декоративна облицовка на ключалката. За да направите това, прикрепете подложката към вратата и поставете ключа в ключалката. Проверете дали са спазени всички разстояния, така че ключът да се движи свободно навътре и навън от кладенеца. Внимателно закрепете облицовката към крилото на вратата с нитове.
 8. Уверете се, че заключващият механизъм работи правилно и лесно от двете страни на вратата – ключалката се отваря и затваря с ключ, болтовете се движат свободно в реципрочната каса на вратата.

Полезни съвети

 • Не се паникьосвайте и не се разочаровайте, ако ключалката на вашата врата спре да се отваря или работи много трудно. Не във всички случаи е необходимо да смените ключалката на вратата. Понякога за решаване на проблем с брава е необходимо регулиране на пантите на вратата, смазване на заключващия механизъм или други дребни сервизни ремонти, които не отнемат много време и пари.
 • Цилиндричните брави в повечето случаи не изискват демонтаж на вратата и пълна подмяна на механизма. За да промените ключовете или да възстановите достъпа, най-често просто трябва да инсталирате нова ларва.
 • Ако не сте напълно сигурни за размера на ключалката или ларвата на вашата врата, препоръчваме ви първо да демонтирате старата брава и като имате мостра в ръка, да изберете замяна от продавачите на обков.
 • Ако новата брава не съвпада с джоба на крилото на вратата, това не е критично – променете монтажния джоб в съответствие с размерите на новото устройство и го инсталирайте.
 • Преди окончателното монтиране на монтажните нитове се уверете, че ключалката работи меко и гладко и не изпитва дискомфорт при отваряне и затваряне на вратата.
 • Работете с винтовете плавно и внимателно, не използвайте прекомерна сила при завинтването им. Ако приложите прекалено голям натиск, можете да изместите центъра на винта и да го завиете накриво. Това ще създаде проблем за последващ демонтаж на бравата, ако е необходимо.