cilindrichen-patronЦилиндровият заключващ механизъм (английска брава) е вид отделен таен механизъм, чиято вътрешна част може да се завърти чрез поставяне в него ключ, като задейства механизма на заключване.

Цилиндровият механизъм има много синоними – цилиндър, ларва, охлюв, сърцевина, вложка и сърцевина. Най -често срещаните са цилиндърът, ларвата и сърцевината.

Конструктивно цилиндровият механизъм е независимо устройство, поставено в тялото на ключалката. По -голямата част от цилиндрите имат стандартен размер на тялото по стандарта EuroDIN (европейски профил), който ви позволява лесно да сменяте една ларва с друга без никакви проблеми.

На свой ред почти всички ключалки от цилиндров тип са снабдени с отвори за ларви от този конкретен стандарт. Следователно, когато имате такъв механизъм, основното е да изберете правилния размер на вложката.

Тези механизми имат много функции, които трябва да се вземат предвид при избора им. Трудно е да се опише всичко в една статия и ние ще засегнем основните моменти.

Защо имате нужда от цилиндров механизъм?

Този въпрос може да изглежда странен, защото всичко изглежда ясно – цилиндърът предпазва вратата от взлом.

Това е вярно, но не всеки знае точно какъв вид цилиндрични брави защитават при взлом. Общоприетото правило, станало като стандарт, е монтирането на брави на различни системи във входните врати.

В повечето случаи това са брави с лост и цилиндър или комбинирани модели брави, които комбинират двете системи в едно. Всяка от ключалките, изпълняваща общата задача за защита на вратата, е насочена към противодействие на определен метод за разбиване.

Комбинираните модели перфектно се противопоставят на разрушителните, вандалски хакерски методи. Защита от отваряне с главни ключове, удари, отпечатване, избор на ключове и т.н. се осигурява от цилиндрични брави, чиято сърцевина е цилиндрична. А престъпникът, освен груба физическа сила, ще трябва да притежава определени знания и фини умения, за да влезе в апартамента. Като се има предвид използването на най -новите технологии и сложността на вътрешната структура на някои модели цилиндри, можем спокойно да кажем, че отварянето им изисква най -високо ниво на умения при взлом.

Структурата на ларвата

Както вече споменахме, цилиндрите имат много характеристики и тези характеристики са свързани именно с дизайна, който зависи от вида на използваната защита на цилиндъра.

Има щифтове, рамки, дискови секретни механизми, с елементи на магнитно кодиране, със системи за управление на профили и пр.

Всички цилиндри, независимо от системата, имат въртяща се част – ротор. В центъра на ротора има ключов канал, в който е вкаран ключът. В ларва тип щифт наличието на ключ променя позицията на покой на щифтовете – съвпадайки с шаблона на ключа (наричан още таен модел, „тайна“ или тайна комбинация), те са вградени с долните си краища в една линия, подравняваща се с диаметъра на ротора и позволявайки на новото им положение да върти ротора и гърбицата, която задвижва механизма на заключване.

При липса на ключ, заключващите щифтове ще избутат кодовите щифтове нагоре под действието на пружините и ще влязат в ротора от корпуса, блокирайки го. При „чужд ключ“ щифтовете или част от тях няма да съвпадат с неговия таен модел и няма да се подравнят в един ред.

В този случай някои от заключващите щифтове ще останат в ротора, а някои от кодовите щифтове ще влязат в тялото на цилиндъра, което прави въртенето на ротора невъзможно – за отваряне на цилиндъра, правилното положение на всички щифтове, без изключение, е важно изискване.