Малко са нещата, по-неприятни и дразнещи нервите на звук на ключ, който се счупва вътре в ключалката му. Първата ви мисъл може да е да опитате да отворите вратата все пак. Никога обаче не трябва да се опитвате да отворяте ключалка със счупен ключ вътре. По този начин само ще набутате счупеният фрагмент по-навътре в ключалката, което ще направи по-трудно премахването му по-късно и ще причини допълнителни ненужни щети. Първата стъпка трябва да бъде да се обадите на доверен, професионален ключар. Ако не можете по някаква причина, то тогава тези три прости инструмента, изброени по-долу, могат да ви помогнат да премахнете счупения ключ.

КЛЕЩИ

Клещите с изглен нос са един от най-ефективните начини за премахване на счупен ключ, особено ако цялото острие се е отчупило от основата на ключа. Ако нямате клещи със себе си, помолете да вземете назаем чифт от вашия съсед или хазяин. Когато се опитвате да премахнете фрагмента на ключа, уверете се, че ключалката е в позицията си по подразбиране (вертикално), след това плъзнете клещите, притиснете ключа и издърпайте бавно.

ПИЛА С ОСТРИЕТА

Пилите с остриета са малки, дълги, тънки и назъбени. Те много приличат на инструментите, използвани от ключарите и се предлагат във всеки магазин за хардуер. Ако имате достъп до такава пила, можете да я използвате, за да премахнете счупения си ключ, като го плъзнете в ключалката (зъбите надолу, както бихте направили с обикновения ключ), закачите я за зъбите на счупения ключа и плъзнете двата заедно назад и навън. Този метод е приложим независимо дали цялото острие на ключа се е счупило или не.

ОТВЕРТКИ

Тънка плоска отвертка може да се използва за връщане на ключалката в позицията по подразбиране, преди да се пристъпи към някой от горните методи за извличане на острието на ключа. За разлика от предишните методи обаче, използването на отвертка може също да отключи вратата, ако цялото острие на ключа се счупи в ключалката. Като поставите плоската глава до счупеното острие на ключа, можете да завъртите отвертката като ключ, за да активирате барабаните и да отворите вратата. След като възстановите достъпа до дома си, можете да използвате който и да е от методите по-горе, за да премахнете острието на ключа от ключалката.

 

Предупреждение: не оставяйте дома си без надзор, ако целият ви ключ е забит в ключалката, тъй като всеки с отвертка може да използва този метод, за да проникне.

 

С тези три инструмента бихте могли да премахнете счупен ключ от ключалката си. Въпреки това пак ще трябва да смените ключа. Ако нямате достъп до някой от тези инструменти или ако имате нужда от ключ или ключалка, заменени поради повреда или старост, обадете се на денонощните ключари  на kliucharite.com и ние веднага ще изпратим някой да ви помогне .