katinar-rajdyasalМежду другото, описаните по-долу манипулации са подходящи за използване на всички комбинирани ключалки с три цифри, например за велосипедни.

Няма нищо сложно в инсталирането на комбинацията, въпреки че на пръв поглед това може да изглежда като невъзможна задача. Особено за жена, която никога не се е занимавала с никакви механични продукти, особено със заключващ тип. Целият процес отнема само няколко секунди. Естествено, ако знаете какво и в каква последователност да направите.

Ние кодираме прост, обикновен механизъм

Комбинираните брави, инсталирани на пътни чанти и куфари, са разделени на два вида – фиксирани и катинари (между другото, най-новите модели доста често се използват като велосипедни, разбира се, с необходимата дължина на кабела). По принцип горната класификация на комбинираните брави изглежда така:

Конвенционални механизми;

TSA механизми (TSA код – шифър с 3 цифри).

Първо описваме как да зададете комбинирано заключване от стандартен тип, тоест фиксирано върху пътна чанта. То се монтира най-често на страничния капак на чантата. Устройството има малки отвори, в които се крият комбинациите. Когато ключалката е затворена с тайна комбинация, очите се фиксират във вътрешната част на замъка и сигурно се държат от нейния секретен механизъм.

Стартовият код на комбинираното заключване от описания тип, зададен във фабриката, е с три нули. Това е доста удобно и елиминира необходимостта от добавяне на инструкции за всеки куфар, което показва първоначалния код. В допълнение, такава простота на първоначалната комбинация позволява устройството да се използва дори от тези, които не знаят същността на неговата работа.

Сега, след като се запознахте с малка уводна част, пристъпваме директно към кодовото заключване. Например, помислете за най-често срещаната форма на пътнически куфари и твърди пътни чанти, изработени от поликарбонат. За да инсталирате нова секретна комбинация на ключалката, трябва да извършите следната последователност от действия:

Натиснете страничния бутон с надпис „PUSH“.

Проверете дали плъзгача е в първоначалната комбинация и съвпада с три нули.

Сега намерете малкия бутон, разположен от вътрешната страна на ключалката. Натиснете върху него. За да направите това, имате нужда от някакъв остър и тънък предмет. Например клечка за зъби или химикалка с видима част за писане. Ако след натискане на бутона, бутонът не попадне дълбоко в механизма, продължете да го захващате с клечка за зъби; ако не успее, извадете клечката за зъби.

Изберете всяка комбинация, която ви интересува, която е лесна за запомняне.

След като изберете правилния код, можете да премахнете молива или клечката за зъби, с които натискате бутона. Кодът е зададен, ключалката е готова за работа.

Вторият вариант, как да настроите комбинираното заключване, се отнася до куфарите от полипропилен. Тук последователността от действия е с една стъпка по-малко:

Първо отворете ключалката. За целта натиснете бутона, разположен под цифровия код. Оставете куфара отворен.

Уверете се, че ключалката е настроена на оригиналната комбинация – три нули.

Сега отново натиснете бутона, посочен в първия параграф и, без да го освобождавате, изберете кода, който ви интересува, от три цифри.

Последната стъпка е най-кратката – просто натиснете бутона. Това е всичко, сега знаете как да поставите комбинирана ключалка в куфар от полипропилен. Основното правило за настройка на кода е да извършите операцията, докато бутонът е натиснат!

Как да въведете кода в катинара

Въведете фабричната комбинация на циферблата (както вече прочетохте по-горе – това са три нули). След отключване на ключалката я извадете.

Завъртете го напълно, докато ъгълът на въртене достигне 180 градуса. Това ще ви позволи да обмислите наличието на малък прорез. Поставете скоба в този отвор.

Изберете комбинацията, която ви интересува. Завъртете колелата последователно от горната цифра.

След като комбинацията е заложена, освободете дръжката и освободете ключалката на място. Затворете Всичко, за да отворите замъка, ще трябва да въведете избрания от вас код.

Надяваме се да нямате проблеми с това как да настроите комбинираното заключване на вашия куфар или ключалка за велосипеди, ако използвате катинар тип TSA.